X
GO

Actueel nieuws

Prei dwars in de kist 2018

Prei dwars in de kist 2018

Actualiteiten openluchtteelten november 2018

Auteur: PCG openluchtteam/donderdag 6 december 2018/Categorieën: Openluchtteelt, Prei, Projecten, Vlaamse Overheid, Dept. L en V, Thema, rassen, Voorlichting, gezien op het veld, Actueel, Niet-leden

Dit jaar werd op het PCG terug een vergelijkende rassenproef prei opgezet voor afzet dwars in de kist. Dit type prei biedt zowel voor de teler als de retail en de consument een aantal voordelen. Vooral op het vlak van logistiek en bewaring zijn winsten te boeken die ook maatschappelijk belangrijk kunnen zijn. Het is wel zaak om goed aan de verwachtingen van de versmarkt-consument te blijven voldoen.

 

Deze wil namelijk visueel de versheid kunnen beoordelen. Een te kort aandeel groen is dus niet aangewezen als we de verkoop van verse prei terug een boost willen geven. Ingekorte prei kan perfect in een frigo passen en is makkelijk te verhandelen. Toch zijn er voor de teler ook nog belangrijke aandachtspunten. Denk maar aan doorgroei en strekking. Ook heeft de sector nog enkele vragen ivm de plantdiepte en het plantaantal per ha. Rassen met een lange schacht zijn niet geschikt voor dit marktsegment en ook te grove prei zal de consument niet verleiden tot aankoop. Volgens diverse bronnen zou de optimale plantdikte variëren tussen 25 en 35 mm.

 

 
Prei met kort aandeel groen

 
Prei met telescoopvorming na bewaring

 
Prei met goede kwaliteit

  Prei met kort aandeel groen
  Prei met telescoopvorming na bewaring
  Prei met goede kwaliteit

 

Deze proef werd op 4 juli geplant op de percelen van het PCG en een eerste herhaling werd gerooid op 6 november. Er werd weinig 3-4 cm prei gerooid, het grootste aandeel werd gesorteerd in 2-3 cm. De kwaliteitsverdeling veranderde bij de meeste rassen na inkorten. Dikwijls werd een groter aandeel prei bij de betere kwaliteit gesorteerd. Veel tripsschade, wat bladbreuk en eens een roestplek werden weggesneden. Toch gaven enkele rassen ook een minder goede kwaliteit na inkorten. Als de tripsschade vooral op het onderste deel van het groen voorkwam, bleek dit veel duidelijker na inkorten.

In deze proef gaven de meeste rassen goede resultaten en een goede kwaliteit. Enkel Likestar oogde zeer lang in de kist met een kort aandeel groen. Cherokee vertoonde veel doorgroei na bewaring. De definitieve resultaten zijn binnenkort beschikbaar.

In de onderstaande grafiek zien we de voorlopige resultaten van de opbrengst op lengte en ingekort.

 

Grafiek: Opbrengst in ton/ha, op volle lengte en ingekort

Grafiek: Opbrengst in ton/ha, op volle lengte en ingekort

Print

Aantal keer bekeken (4112)/Commentaren (0)

Tags: rassen

Links

x