X
GO

Actueel nieuws

Industriebloemkool tweede vrucht 2018

Industriebloemkool tweede vrucht 2018

Actualiteiten openluchtteelten november 2018

Auteur: PCG openluchtteam/dinsdag 4 december 2018/Categorieën: Openluchtteelt, Koolgewassen, bloemkool, Projecten, Vlaamse Overheid, Dept. L en V, Thema, rassen, Voorlichting, gezien op het veld, Actueel, Leden

De meeste standaardrassen houden stand, enkele nieuwe rassen zijn concurrentiewaardig!

Een bijzonder droog en warm groeiseizoen typeerde de tweede vrucht 2018. De gewasontwikkeling liep niet zoals gewoonlijk maar met veel zorgen ivm voldoende watervoorziening. De nutriënten in de bodem werden niet efficiënt benut en veel percelen stonden kort voor de oogst nog met een te beperkt gewasvolume. Het aantal groeidagen verhoogde met makkelijk 14 tot 20 dagen, bij de echt trage groeiers zelfs nog meer. De oogst van de standaardvariëteit voor de tweede vrucht (Giewont) begon laat en zeer traag maar verloopt momenteel zeer vlot.

 
Industrierassen met ook veel slechte kwaliteit

    
Industriebloemkool tweede vrucht 2018

  Industrierassen met ook veel slechte kwaliteit
  Bloemkool met mooie inwendige kwaliteit

 

De vergelijkende rassenproef van het PCG werd op 6 juli geplant op een zandbodem te Ingooigem. Er werden 15 variëteiten aangeboden door verschillende zaadhuizen. Bij de vroegste rassen werden de eerste kolen gesneden in de eerste week van oktober, 94 dagen na plant! De laatste kolen zijn deze week geoogst. De planten van de laatste rassen werden te oud en de kwaliteit kon niet meer gegarandeerd worden. Er werden dus iets lichtere stukgewichten gehaald bij de laatste oogstbeurten. Hier moeten we opmerken dat net de laatste variëteiten dankbaar zouden geweest zijn voor een extra stikstofgift rond half september-begin oktober.

Dit artikel is alleen zichtbaar voor leden. Gelieve in te loggen

Print

Aantal keer bekeken (1467)/Commentaren (0)

Links

x