X
GO

Actueel nieuws

Fycocyanine als natuurlijke kleurstof voor papier/karton, bioplastics en coatings

Fycocyanine als natuurlijke kleurstof voor papier/karton, bioplastics en coatings

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Auteur: Vandewoestijne Elise/dinsdag 4 december 2018/Categorieën: Innovaties, Algen_INNO, Projecten, Europa, Interreg V, Vlaanderen-Nederland, BLAU, Voorlichting, projectinfo, Brochure, Niet-leden

Er bestaat een groeiende markt voor natuurlijke kleurstoffen voor niet-voedingsdoeleinden. Natuurlijke bronnen voor blauwe kleurstoffen zijn schaars. Fycocyanine, een blauw eiwit uit Spirulina, is momenteel de enige natuurlijke blauwe kleurstof die gewonnen kan worden uit een organisme dat op voldoende grote schaal gekweekt kan worden.

Om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen van de natuurlijke kleurstof fycocyanine in producten zoals papier, karton en biopolymeren, zijn industrieel onderzoek en praktijktesten op een aangepaste state-of-the-art pilot noodzakelijk. Millvision heeft enerzijds de mogelijkheden verkend voor toepassingen bij papier, karton en verpakkingen. Anderzijds zijn de mogelijkheden verkend voor de toepassing in coatings en biocomposieten ten behoeve van een (interieur)bouwontwerp.

Het verkennen van deze kleurstof geeft een inzicht in het rendement en kwaliteit van de dosering van de kleurstof. Immers niet alleen de grondstof voor de kleurstof moet groen zijn, maar ook het proces moet duurzaam zijn.

 

Brochure Fycocyanine als natuurlijke kleurstof voor papier/karton, bioplastics en coatings

 

In samenwerking met

Projectpartners

   

      

     

 

Project Partners light (PPL)

      

 

Cofinanciering

      

 

Financiële steun

  

Print

Aantal keer bekeken (17293)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x