GO

Nieuws

Spirulina: een microalg met potentieel

Spirulina: een microalg met potentieel

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Auteur: Vandewoestijne Elise/dinsdag 4 december 2018/Categorieën: Innovaties, Algen_INNO, Projecten, Europa, Interreg V, Vlaanderen-Nederland, BLAU, Actueel, Brochure, Niet-leden

Op wereldschaal wordt slechts een viertal soorten microalgen op relatief grote schaal geproduceerd. Veruit de belangrijkste soort is Arthrospira, beter gekend onder de oude wetenschappelijke naam ‘Spirulina’. Er is een reden waarom Spirulina de meest geproduceerde alg is. De soort is een extremofiel, een organisme dat in extreme omstandigheden leeft. De soort groeit in alkalisch water. Omdat geen andere soorten in een dergelijke alkalische omgeving kunnen groeien kan een cultuur van Spirulina eenvoudig vrijgehouden worden van andere algen of herbivoren die de cultuur binnendringen en bedreigen. Spirulina vormt daarenboven vrij grote filamenten die uit het water geschept kunnen worden door middel van een fijn gaasdoek. De soort kan daardoor eenvoudig geproduceerd en geoogst worden.

Spirulina is de belangrijkste commerciële bron van de natuurlijke kleurstof fycocyanine. Fycocyanine heeft een intens blauwe kleur en wordt veel gebruikt om snoepgoed te kleuren. Spirulina kan tot 20% fycocyanine bevatten. Wereldwijd wordt er jaarlijks ongeveer 5.000 ton Spirulina gekweekt en ongeveer 3% hiervan wordt verwerkt tot een fycocyanine-extract dat kan worden gebruikt als blauwe kleurstof. Fycocyanine biedt ook nog andere gezondheidsvoordelen aangezien het een antioxidant is met een aangetoonde werking tegen radicalen en zelfs een ondersteunende functie heeft van spieren bij het sporten.

Door het productieproces verder te optimaliseren willen we nagaan of de teelt van Spirulina economisch rendabel kan zijn in onze contreien.

 

Brochure Spirulina: een microalg met potentieel

 

In samenwerking met

Projectpartners

   

      

     

 

Project Partners light (PPL)

      

 

 

Cofinanciering

      

 

Financiële steun

  

Print

Aantal keer bekeken (21359)/Commentaren (0)

Tags: innovatie

Documenten

Links