X
GO

Actueel nieuws

Stralende editie van Netwerkdag ‘Techniek in bio tuinbouw’

Stralende editie van Netwerkdag ‘Techniek in bio tuinbouw’

In samenwerking met Proefcentrum Pamel, Inagro, PCG en Pcfruit, aangestuurd door het CCBT.

Auteur: DEWITTE JUSTINE/dinsdag 20 november 2018/Categorieën: Bio beschutte teelt, Projecten, CCBT, Thema, teelttechniek, Water, Voorlichting, studiedag, Actueel, Niet-leden

Onder een stralende zon ging op dinsdag 18 september de Netwerkdag ‘Techniek in bio tuinbouw’ door op CSA-bedrijf De Klepper in Wolvertem. De vele bezoekers kwamen er kijken naar de nieuwste innovaties binnen de biologische teelttechniek. Mede dankzij de steun van de vijf Vlaamse provincies en de Vlaamse overheid kon dit tweejaarlijks evenement verder uitgroeien tot een vaste afspraak voor de biosector.

Proefcentrum Pamel, Inagro, PCG en Pcfruit sloegen, aangestuurd door CCBT, de handen in elkaar voor de organisatie van deze demodag en beurs. Biologisch tuinbouwbedrijf De Klepper toonde zich een schitterend gastbedrijf en heeft zo’n 50 standhouders en 400 bezoekers ontvangen. “Leuk om alle positieve reacties te horen, en ook heel wat gangbare landbouwers zijn een kijkje komen nemen!” aldus Sigrid Van der Auwera van De Klepper.

Na de opening door Marleen Mertens (Departement Landbouw en Visserij) konden bezoekers deelnemen aan verschillende workshops en demonstraties, o.a. van mechanische onkruidbestrijding, smart farming, handzaaimachines, bodembewerking en irrigatie. Nieuw dit jaar was het thema ‘kleinschalig pluimvee houden’, dat op heel wat interesse kon rekenen. 

Telers die zelf machines of handige tools ontwikkelen, konden traditiegetrouw inschrijven voor de tweejaarlijkse innovatieprijs. De bezoekers konden stemmen op één van de elf, allen heel originele, inzendingen. Alex Floré van boerderij ‘Rawijs’ sleepte de hoofdprijs in de wacht met zijn transformaties van een elektrische rolstoel. Hij ontwikkelde een onkruidbrander en een elektrisch wiedbed en oogstte hiermee heel wat bewondering en stemmen van de bezoekers. 

Naast beurs en demomoment is de Netwerkdag ook een echte ontmoetingsdag voor telers en toeleveranciers. Bioboerin en bezoeker Jen Nold reageert enthousiast: “Heel fijn om de collega’s terug te zien!”

Samen met de sector kijken de organisatoren alvast uit naar de volgende editie in 2020.

 

Techniek in de biotuinbouw leeft als nooit tevoren! en bekijk ook de aftermovie.

Tijdens de Netwerkdag op 18 september in Wolvertem werden drie demonstratiemomenten gefilmd en gemonteerd tot korte filmpjes. Bij elke machine wordt kort uitleg gegeven:

 

C. Landuyt, CCBT
J. Dewitte, PCG

 

In samenwerking met 

 CCBT PCGInagroPCF 


Met de steun van

       


 

Print

Aantal keer bekeken (4325)/Commentaren (0)

Links

x