X
GO

Actueel nieuws

Snijboon rassen voorjaar 2012

Snijboon rassen voorjaar 2012

Snijboon rassenproef voorjaarsteelt 2012

Auteur: Vandewoestijne Elise/zaterdag 15 december 2012/Categorieën: Gangbare glasteelt, Peulvruchten, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

Om een beter beeld te krijgen van het huidig aanbod aan snijboonrassen werd een rassenproef aangelegd tijdens het voorjaar van 2012. In de proef werden 11 snijboonrassen met elkaar vergeleken om het meest rendabele ras te kunnen detecteren.

Zowel AS 9184 (Hortiplan / Agrisemen) en Mantra RZ (Rijk Zwaan) kennen een hoge totaalproductie met een hoog percentage klasse 1 kwaliteit. Mantra heeft zijn hoge productie vooral te danken aan een inhaalbeweging tijdens de laatste 3 weken van de teelt.

AS 9184 heeft een meer continu hoge productie, dit ras scoort echter minder goed op openheid, maar geeft wel nog kwaliteitsvolle bonen na bewaring. Mantra is een ras met een erg open gewas, wat de toegankelijkheid ervan tijdens oogsten en snoeien bevordert. Ook na bewaring geeft dit ras goede resultaten, al is het wel een gevoeliger voor bruinverkleuring van de draad.

Daarnaast is ook Oriënte (Hortiplan/Agrisemen) een goed ras. Door het hoge percentage klasse 1 bonen, haalt het ras binnen deze klasse een vrij hoge productie. De openheid van het gewas is iets beter dan bij AS 9184 en ook na bewaring scoort Oriënte over het algemeen beter dan AS 9184 al moet er wel extra opgelet worden voor vlekken op de bonen.

Jolanda (Hortiplan/Agrisemen) is het vroegste ras in deze proef, dit ras haalt ook een goede totaalproductie, maar het gewas is vrij gesloten en bij bewaring kunnen problemen optreden met bruinverkleuring van de draad. 

Snijboon rassenproef voorjaarsteelt 2012

publicatiejaar2012
afdelingGangbaar glas
Teelt of thema
  • Bonen
Print

Aantal keer bekeken (5268)/Commentaren (0)

Documenten

x