X
GO

Actueel nieuws

2018 belooft een topjaar te worden voor de bataat

2018 belooft een topjaar te worden voor de bataat

In het kader van het LA-traject ‘Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen’

Auteur: Tack Annelien/vrijdag 5 oktober 2018/Categorieën: Openluchtteelt, Andere gewassen, bataat, Projecten, Vlaamse Overheid, VLAIO (ex IWT), BATAAT, Thema, rassen, teelttechniek, Voorlichting, projectinfo, Actueel, Niet-leden

Het warme seizoen heeft de zoete aardappel zeker deugd gedaan. Dat kunnen we nu al vaststellen in de proeven. Uiteraard is het belang van watergift niet te onderschatten bij dergelijke lange droogte. Wanneer de combinatie van een warm seizoen en voldoende waterbeschikbaarheid aanwezig is, kunnen zeker goede resultaten worden geboekt.

 

Teelttechniek
De aanwezigheid van zwarte folie om de rug extra op te warmen en T-tape voor beregening zorgde voor een snellere start na plant, dit kon duidelijk vastgesteld worden. De objecten waar enkel folie of enkel t-tape voorzien was, hadden een lichte achterstand. Tegen de tijd dat het gewas was dichtgegroeid, was dit verschil nog amper merkbaar. Wel werd alsmaar duidelijker dat de bataat waar geen druppelirrigatie was voorzien veel last ondervond van de aanhoudende droogte. Hoewel het gewas vrij goed droogte kan verdragen en er zeker niet van dood gaat, kon wel duidelijk vastgesteld worden dat de bladeren slap gingen hangen (zie onderstaande luchtfoto). De langdurige droogte zal ongetwijfeld een effect hebben op de uiteindelijke opbrengst.

 

Bovengronds zien we duidelijk verschillen in de rassen wat betreft gewasvolume, bladvorm en bladkleur.

 

Rassenonderzoek
Op het PCG ligt dit jaar een uitgebreide rassenproef aan. Bovengronds zien we duidelijk verschillen in de rassen wat betreft gewasvolume, bladvorm en bladkleur, maar het zijn de ondergrondse verschillen waar het uiteraard om gaat. Sinds 1 augustus werden tweewekelijks 8 planten geoogst van 7 verschillende rassen in 10 objecten om de groei van de knollen in het veld op te volgen. Al snel werd duidelijk dat er heel grote rasverschillen zijn.

 

Rassenonderzoek bataat 2018

 

Op 1 augustus treffen we bij het ras Murasaki slip amper 100 g knollen per plant aan, terwijl het beste ras op dat moment (Orleans paperpot) al ruim 600 g knollen per plant heeft. Vanaf dat moment neemt de massa knollen alsmaar sneller toe (zie onderstaande grafiek). Op 12 september werd de laatste tussentijdse oogst uitgevoerd. Gemiddeld hebben de meeste rassen sinds 1 augustus een kilogram extra knollen gevormd. Murasaki heeft nog steeds de laagste productie, maar heeft ondertussen goed bijgebeend met ongeveer 1150 g per plant terwijl de best producerende rassen op dat moment (Beauregard NA paperpot, Bonita slip, Orleans slip) ongeveer 1600 g per plant hebben.

 

Bataat gemiddelde opbrengst per plant op 01/08, 16/08, 29/08 en 12/09/2018

 

Eind september starten we met het oogsten van alle proeven.

 

In samenwerking met 
Dit onderzoek kadert binnen het LA-traject ‘Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen’ dat op 1 oktober 2017 van start ging en loopt tot 30 september 2021.
  

Print

Aantal keer bekeken (6122)/Commentaren (0)

Tags: rassen

Links

x