X
GO

Actueel nieuws

Terugblik 25 jaar prei-hybriden Nunhems en prei op water PCG

Terugblik 25 jaar prei-hybriden Nunhems en prei op water PCG

Het PCG werd uitgenodigd om het ontwikkelde hydroteeltsysteem voor prei te demonstreren.

Auteur: Van Havermaet Robin/vrijdag 5 oktober 2018/Categorieën: Openluchtteelt, Prei, Projecten, Provincie Oost-Vlaanderen, PROW, Thema, teelttechniek, Voorlichting, projectinfo, Actueel, Niet-leden

Met de introductie van de eerste preihybride zorgde Nunhems in 1992 voor een doorbraak in de wereld van de preiteelt. Van 30 augustus tot en met 1 september vierde de veredelaar de 25e verjaardag van de Nunhems hybride prei.

Tijdens het event werd er teruggeblikt op de evolutie van de verschillende ontwikkelde preihybriden door de jaren heen, maar ook werd er aandacht geschonken aan de toekomst van de prei.

Terugblik 25 jaar prei-hybriden Nunhems

    
Terugblik 25 jaar prei-hybriden Nunhems


In de gedeelde toekomstvisie om de preiteelt en het product zelf verder te verduurzamen, werd het PCG uitgenodigd om het ontwikkelde hydroteeltsysteem voor prei te demonstreren.

Sinds 2015 voert het PCG al verkennende proeven uit voor de beschutte teelt van prei op water. De buitenlandse markten ontwikkelen meer en meer de vraag naar prei die volledig vrij is van gronddeeltjes, ready-to-use is, en idealiter ook nog eens zeer weinig of geen pesticiden bevat.

Prei op water PCG

    
Prei op water PCG

 

Beschutte hydrocultuur biedt hierop een antwoord, maar de doorbraak in Vlaanderen van deze innovatieve teelttechniek is verbonden aan de inherente hoge graad van automatisatie.

In het afgelopen voorjaar heeft PCG daarom een eerste proof-of-concept in teeltgoten getest als hydroteeltsysteem voor prei. De resultaten hiervan waren alvast licht positief (zie ook nieuwsbrief PCG van juli), en dat was ook Nunhems niet ontgaan.

De pilootopstelling waarin deze proef uitgevoerd werd, was dan ook open voor demonstratie om telers verder te inspireren over hoe de prei van morgen er zou kunnen uitzien.

 

Meer info?
Robin Van Havermaet

 

Print

Aantal keer bekeken (5690)/Commentaren (0)

Links

x