X
GO

Actueel nieuws

Gezocht: Natuurlijke vijanden voor tomatengalmijt!

Gezocht: Natuurlijke vijanden voor tomatengalmijt!

In het kader van het LA-traject ‘BALTO, Beheersing van Aculops lycopersici in tomaat’

Auteur: PCG bio beschutte teelt PCG bio beschutte teelt/zondag 16 september 2018/Categorieën: Bio beschutte teelt, Vruchtgroenten, tomaat, Projecten, Vlaamse Overheid, VLAIO (ex IWT), BALTO, Thema, gewasbescherming, plagen, Voorlichting, projectinfo, Actueel, Niet-leden

Tomatengalmijt (Aculops lycopersici) is de laatste twee jaren sterk toegenomen in de Vlaamse tomatenteelt met een belangrijk economisch verlies als resultaat. Tomatengalmijt is niet zichtbaar met het blote oog of met een standaard loep. Telers merken hierdoor een aantasting te laat op, waardoor de mijt reeds in grote aantallen aanwezig is en zich heeft verspreid in de serre. Dit maakt de bestrijding des te moeilijker.

Momenteel is er commercieel geen efficiënte natuurlijke vijand beschikbaar voor de bestrijding van tomatengalmijt. De commerciële roofmijten zoals Amblyseius swirskii worden gehinderd door de kleverige klierharen op tomaat waardoor ze niet succesvol zijn in de praktijk.

De lokale zoektocht heeft reeds enkele interessante kandidaat-natuurlijke vijanden opgeleverd, zoals de kleine roofmijt Homeopronematus anconai. De zoektocht zal nu verder worden gezet met als doel nog andere nuttigen te vinden en de slaagkansen voor de ontwikkeling van een efficiënte biologische bestrijding te maximaliseren.
We zijn op zoek naar plantenstalen die ons mogelijks een waardevolle natuurlijke vijand zou kunnen opleveren.

Volgende planten, afkomstig van een biologisch bedrijf, zijn interessant:

  • Braam-framboos (Rubus-soorten)

  • Overblijvende planten van de nachtschadefamilie: bitterzoet, wolfskers, Brugmansia,…
    Bij voorkeur in grotere struwelen die al lang bestaan langs wegen, bosranden, etc. De kans dat daar een populatie roofmijten zich heeft geïnstalleerd is groter dan bij een individuele plant ergens midden in het veld.

  • Druivelaars, bij voorkeur op oudere planten/plantages, maar ook ingevoerde wijnstokken kunnen een bron zijn van mijten uit andere regio’s.

  • Tomatenteelten: biologische teelt.
     Voorkeur voor reeds besmette planten  maar nog niet behandeld met zwavel. 

Het project start op 1 augustus en we willen zowel op wilde planten als op tomatenteelten die besmet zijn met galmijten of biotomaten op zoek gaan naar natuurlijke vijanden. Daarom deze oproep.

Je kan als bedrijf bijdragen aan de oplossing door stalen op te sturen naar het PSKW.

Meer info?
PCG bio beschutte teelten


In samenwerking met
Het LA-traject ‘BALTO, Beheersing van Aculops lycopersici in tomaat’ wordt gefinancierd door VLAIO.

 

Print

Aantal keer bekeken (7243)/Commentaren (0)

Links

x