X
GO

Actueel nieuws

Ontdek het potentieel van ulluco!

Ontdek het potentieel van ulluco!

In het kader van het Leader-project 'Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten'

Auteur: Tack Annelien/maandag 17 september 2018/Categorieën: Innovaties, andere, Projecten, Leader, STANT, Thema, Afzet, Voorlichting, projectinfo, Actueel, Posters, Niet-leden

Ulluco (Ullucus tuberosus) behoort samen met de oca, mashua en de aardappel tot de belangrijkste voedingsgewassen uit de Andes.

 

 

 

TOLERANT VOOR KOUDE
vorstgevoelig
Ulluco groeit in de Andes op redelijke hoogtes en is daardoor best wel tolerant voor koude. Vorst kan het gewas echter niet verdragen. Zodra de eerste echte vorst zich aandient, moet er geoogst worden. Aangezien ulluco daglengtegevoelig is en de knollen pas laat in het seizoen gevormd worden, is het hopen op een lang vorstvrij najaar voor een goede opbrengst.

GROEIT OP ALLE GRONDSOORTEN
bij voorkeur rijk en luchtig
Vanaf begin mei (na de laatste nachtvorst) kan de ulluco gepoot worden. De knolletjes worden net onder het grondoppervlak geplant en hebben niet veel ruimte nodig om te groeien. Een 25 à 30 cm tussen de planten is voldoende. Eénmaal de planten wat groter zijn, kunnen ze aangeaard worden om de knolvorming te verhogen.

 

 
Image

    
Image

  Foto: Ulluco eetbare knolletjes in diverse kleuren    Foto: Ulluco veldgewas

 

VLOTTE BEWARING
droog en vorstvrij
De knollen kunnen lang bewaard worden op een droge en vorstvrije plaats. Voor consumptie worden ze best in het donker bewaard. Onder invloed van licht kunnen de knollen namelijk groen kleuren. Deze groene kleur is echter puur esthetisch minder aantrekkelijk, deze heeft geen invloed op de smaak of toxische eigenschappen zoals het geval is bij de aardappel.

ALLE KLEUREN VAN DE REGENBOOG
talrijke rassen
De knolletjes worden omwille van hun bijzondere kleurenpracht enthousiast onthaald door de consument. Rood, roze, wit, geel, oranje, groen en gespikkelde of gevlamde varianten met combinaties van kleuren, je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat. Het vruchtvlees kan wit of geel zijn.

 

 
Image

    
Image

    
Image

  Foto's: Ulluco eetbare knolletjes in diverse kleuren        

 

GRAAG WAT SCHADUW
beperkt wortelgestel
In tegenstelling tot de andere ‘andesknollen’ kan ulluco minder goed hitte verdragen. Het liefst van al plant je dit gewas op een plekje beschut tegen de felle middagzon. Ulluco vormt slechts een beperkt ontwikkeld wortelgestel. Daardoor is het minder tolerant voor hitte en droogte. Een vochthoudende bodem is daarom aangewezen.

RAUW OF GEKOOKT
vaste structuur
Rauw heeft de smaak van ulluco wat weg van die van rode biet. Afhankelijk van het ras kan de “aardesmaak” sterker of minder sterk aanwezig zijn. Ook gekookt heeft de knol heel wat weg van rode biet of vastkokende aardappelen. De knol blijft een vaste structuur en redelijke beet behouden. Ook het blad is eetbaar en kan toegevoegd worden aan salades of bereid worden als spinazie.

WANNEER
te verkrijgen?
Oogst: november-december
Bewaring: jaarrond

 

Klik hier naar de infofiche Ontdek het potentieel van ulluco!

 

Meer info?
Annelien Tack
Tijl Ryckeboer

 

In samenwerking met

      

Print

Aantal keer bekeken (7913)/Commentaren (0)

Tags: afzet

Documenten

Links

x