X
GO

Actueel nieuws

Ontdek het potentieel van oca!

Ontdek het potentieel van oca!

In het kader van het Leader-project 'Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten'

Auteur: Tack Annelien/maandag 17 september 2018/Categorieën: Innovaties, andere, Projecten, Leader, STANT, Thema, Afzet, Voorlichting, projectinfo, Actueel, Posters, Niet-leden

Oca (Oxalis tuberosa) of knolklaverzuring is een plant uit de klaverzuringfamilie. Het is één van de belangrijkste voedingsgewassen uit het Andesgebergte. Ondanks dat het reeds in de 19e eeuw naar Europa werd ingevoerd, is het pas de laatste jaren dat deze kleurrijke knolletjes aan populariteit winnen.

 

 

NARIJPEN BEVORDERT ZOETHEID
omzetting oxaalzuur
De knollen kunnen een licht bittere smaak hebben afhankelijk van het aanwezige gehalte oxaalzuur. Door de knollen enkele dagen in de zon te leggen wordt het oxaalzuur omgezet in suikers. Zo krijgen de knollen een subtiele zoete smaak.

GROEIT GEMAKKELIJK
niet veeleisend
Oca stelt niet veel eisen aan de grond en kan zelfs geteeld worden op rotsige, voedingsarme bodems. Een ideale plant dus voor in elke moestuin. Bij voorkeur staat de plant lekker in de zon en niet te nat. Deze kruidachtige plant die ongeveer 30 cm hoog groeit, kan ondergronds tot ruim een kilo onregelmatig gevormde knolletjes produceren. Aangezien het gewas vrij laag groeit, kan oca ook perfect in pot op het terras opgekweekt worden. Om de opbrengst te verhogen wordt wel aangeraden om aan te aarden.

 

 

 
Mashua eetbare knolletjes

    
Occa veldgewas

  Foto: Oca eetbare knolletjes in diverse kleuren    Foto: Oca veldgewas

 

 

AAN DE SLAG IN DE KEUKEN
veelzijdige knolletjes
De knollen kunnen rauw gegeten worden en zijn lekker in salades of koude gerechten. De smaak doet denken aan zachte, licht zoete radijsjes. Ook bereide knollen vallen erg in de smaak. Je kan ze koken, bakken, wokken, frituren of klaarmaken in de oven. Bovendien is ook het blad van deze plant eetbaar. Het heeft een licht zure smaak en leent zich daardoor ideaal als fris zuurtje in een gemengde salade.

OOGSTEN VOOR DE EERSTE NACHTVORST
daglengtegevoelig
De oca is een doorlevend gewas dat erg vorstgevoelig is. Zoals de meeste knollen afkomstig uit de Andes is oca daglengtegevoelig. Dat wil zeggen dat de plant pas knollen maakt wanneer de dagen korter beginnen worden. De planten zo lang mogelijk laten staan is dus de boodschap! De knollen kunnen nog veel verdikken in het najaar. De oogst gebeurt dus best pas eind november/begin december of net voor de eerste echte nachtvorst.

HET OOG WIL OOK WAT
ontzettend kleurrijk
De knolletjes zijn niet alleen lekker maar ogen ook erg mooi. Er bestaan talrijke variëteiten die elk hun typische, uitgesproken kleur hebben. Wit, geel, oranje, roze, rood en zelfs rassen met een combinatie van kleuren. Kortom: een kleurenpracht op het bord!

 

 

Mashua eetbare knolletjes in diverse kleuren

    

Mashua eetbare knolletjes in diverse kleuren

 

 

 

 

 

Mashua eetbare knolletjes in diverse kleuren

 

Mashua eetbare knolletjes in diverse kleuren

 

Foto's: Oca eetbare knolletjes in diverse kleuren

 

 

 

WANNEER
te verkrijgen?
Oogst: november-december
Bewaring: jaarrond

 

Klik hier naar de infofiche Ontdek het potentieel van oca!

 

Meer info?
Annelien Tack
Tijl Ryckeboer

 

In samenwerking met

      

Print

Aantal keer bekeken (9637)/Commentaren (0)

Tags: afzet

Documenten

Links

x