X
GO

Actueel nieuws

Ontdek het potentieel van mashua!

Ontdek het potentieel van mashua!

In het kader van het Leader-project 'Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten'

Auteur: Tack Annelien/maandag 17 september 2018/Categorieën: Innovaties, andere_INNO, Projecten, Leader, STANT, Thema, Afzet, Voorlichting, projectinfo, Actueel, Posters, Niet-leden

Mashua (Tropaeolum tuberosum) – ook wel knolcapucien genoemd – is een klimplant uit de familie Tropaeolaceae, verwant aan de Oost-Indische kers. Het gewas wordt verbouwd in Zuid-Amerika en wordt door de inheemse bevolking beschouwd als een erg voedzaam knolgewas. Ook op vele andere plaatsen in de wereld wordt ondertussen geëxperimenteerd met het telen van mashua.

 

Voorkeur voor een goed drainerende grond

Droogtetolerant
Hoewel deze ‘andesknol’ vooral geteeld wordt in landen als Ecuador, Peru en Bolivia als alledaags voedsel voor de inheemse bevolking, is het ook voor ons een veelbelovend gewas. Er zijn reeds enkele rassen die ook in ons klimaat een goede opbrengst halen. Het poten gebeurt het best van eind april tot half mei. De mashua teel je bij voorkeur op een goed drainerende moestuingrond. Het gewas is erg tolerant voor droogte. Net als Oost-Indische kers maakt de plant ranken die zowel over de grond kruipen als zich opslingeren tegen een hekwerk. Beide manieren van telen zijn perfect mogelijk. genoemd – is een klimplant uit de familie Tropaeolaceae, verwant aan de Oost-Indische kers. Het gewas wordt verbouwd in Zuid-Amerika en wordt door de inheemse bevolking beschouwd als een erg voedzaam knolgewas. Ook op vele andere plaatsen in de wereld wordt ondertussen geëxperimenteerd met het telen van mashua

Niet wintervast
De knollen van de doorlevende mashua verdikken pas laat in het najaar. Het is daarom aanbevolen de knollen zo lang mogelijk in de grond te laten. Hoe langer de teeltduur, hoe groter ook de opbrengst zal zijn. Hoewel de planten vrij goed koude kunnen verdragen, kunnen ze niet tegen de vorst. Oogsten gebeurt dus bij voorkeur zo laat mogelijk op het jaar, maar voor de eerste echte vorst.

Alles is eetbaar
Hoewel de ondergrondse knollen pas in het najaar geoogst worden, hoef je niet zo lang te wachten om te genieten van dit gewas. Ook tijdens het seizoen heeft mashua heel wat te bieden. Zo kan je heel de zomer sporadisch wat bladeren plukken die een pittige toets geven aan je salade. In het najaar vormt de plant talrijke oranjerode bloemkelkjes die ook eetbaar zijn. De bloemen hebben een mild pittige smaak en zijn zoet als nectar. Een ideale smaakmaker die bovendien je bord helemaal doet opfl euren! Mashua (Tropaeolum tuberosum) – ook wel knolcapucien.

 

 
Mashua knolletjes in diverse kleuren
    
Mashua knol - blad - bloem alles is eetbaar
  Foto: Mashua eetbare knolletjes in diverse kleuren    Foto: Mashua veldgewas

 

 

Pittige mostardsmaak

Neemt af bij narijpen
Rauw smaakt de knol heel scherp als mosterd omwille van het aanwezige isothiocyanaat. Fijne plakjes kunnen voor extra pit zorgen in een gemengde salade. Om de scherpe smaak af te zwakken, worden de knollen traditioneel enkele dagen in de zon gelegd. Dit proces van narijpen doet de scherpe smaak verdwijnen en geeft de knollen een licht zoete smaak. Ook zonder zonlicht gebeurt deze omzetting. Knollen die reeds enkele weken in bewaring zijn, smaken milder dan vers geoogste knollen. Ook verhitting zoals gebeurt bij koken, bakken of wokken doet de pittige smaak verdwijnen.

Mashua eetbare knolletjes

 

Wanneer te verkrijgen?

Oogst: november-december
Bewaring: jaarrond

 

Klik hier naar de infofiche Ontdek het potentieel van mashua!

 

Meer info?

Annelien Tack
Tijl Ryckeboer

 

In samenwerking met

Dit onderzoek kadert binnen het Leader-project ‘Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten!’ dat op 1 januari 2017 van start ging in het Leader-gebied Vlaamse Ardennen en loopt tot 30 juni 2019.

    

Print

Aantal keer bekeken (20149)/Commentaren (0)

Tags: afzet

Documenten

Links

x
soap2day