X
GO

Actueel nieuws

Tripsbestrijding in prei en uien

Tripsbestrijding in prei en uien

Actualiteiten openlucht teelten juli 2018

Auteur: PCG openluchtteam/maandag 23 juli 2018/Categorieën: Openluchtteelt, Prei_OL, Uien_ajuin_OL, Thema, gewasbescherming, plagen, Voorlichting, gezien op het veld, Actueel, Niet-leden

Tripsbestrijding in prei
Op sommige velden wordt tripsschade waargenomen, soms al op pas uitgeplante prei. Op heel wat velden worden ook veel levende tripsen geteld. Door het aanhoudende warme en droge weer vermeerdert trips snel en is efficiënt bestrijden moeilijk. Zeker in grotere prei die weinig groeit, is trips bestrijden heel moeilijk. Alle middelen hebben een translaminaire werking, dus is groei noodzakelijk. Beregenen vóór de behandeling zal de efficiëntie van de behandeling sterk doen toenemen. Op droge bodems waar winterprei nog moet uitgeplant worden, is het aangewezen om te beregenen voor het planten zodat de prei vlot weg groeit.

Tripsbestrijding in uien 
Ook in uien zien we trips opnieuw snel vermeerderen. In de efficiëntieproeven met verschillende middelen en combinaties vorig jaar werd het beste resultaat bekomen met de combinatie van Movento (of Ultor) en Decis. De groei in de uien is op niet beregende percelen helemaal stilgevallen. Movento of Ultor hebben een systemische werking waardoor dit op dit moment geen goede keuze meer is. In deze omstandigheden op niet beregende percelen kan best gekozen worden voor Mesurol, zeker als het om percelen met hoge tripsdruk gaat.   

Print

Aantal keer bekeken (4772)/Commentaren (0)

Links

x