X
GO

Actueel nieuws

De droogte blijft maar duren

De droogte blijft maar duren

De komende twee weken wordt zo goed als geen neerslag voorspeld.

Auteur: PCG openluchtteam/maandag 23 juli 2018/Categorieën: Openluchtteelt, Water, Thema, Water, Voorlichting, gezien op het veld, Actueel, Niet-leden

De droogte blijft maar duren. Een langdurig neerslagtekort, hoge temperaturen en veel wind zorgen voor droogtestress in heel wat teelten. De komende twee weken wordt zo goed als geen neerslag voorspeld. Watervoorraden op de bedrijven geraken op alhoewel de groentesector goed voorbereid is op beregenen. Water laten aanvoeren is een dure optie maar lijkt op dit moment noodzakelijk voor heel wat teelten. Nu de bloemkooloogst voor het grootste gedeelte achter de rug is, zullen op veel bedrijven andere keuzes gemaakt worden indien er nog water is.


Nogal wat gewassen met een grote hoeveelheid blad vallen slap in de namiddag en hebben nood aan water. Een kort overzicht:
 • Courgette:
  hooguit een kwart van het areaal is voorzien van druppelirrigatie. Waar niet beregend wordt, vallen de planten dood. Waar beperkt beregend wordt, daalt de productie snel. Beregenen kan door gebruikt te maken van haspels met kanon of nog beter met watervat en sleepslangen.

 • Prei:
  groot verschil tussen percelen. Op percelen waar prei als eerste teelt komt, zit er nog beperkt wat vocht. Beste is om voor het ploegen de bodem van water te voorzien zodat ponsen/planten vlot verloopt en de planten snel aanslaan. Zomer- en vroege herfstprei moet beregend worden om groei in het gewas te houden en om trips te kunnen bestrijden.

 • Uien:
  de groei is helemaal stilgevallen, de oudste bladeren sterven af en de uien zijn nog behoorlijk klein. Beregenen zorgt er voor dat de groei snel aantrekt. Er moet wel dringend beregend worden. Indien men nog een week wacht, zullen de planten misschien gaan strijken.

 • Kolen:
  uitplanten bloemkolen op percelen zonder voorvrucht lukt nog net. Percelen met een voorvrucht moeten ofwel eerst beregend worden ofwel niet geplant worden. Spruit- en sluitkool moeten nu ook dringend beregend worden.

 • Bonen:
  bonen in groei vallen slap in de namiddag wat negatieve invloed zal hebben op opbrengst. Bonen zaaien zonder vooraf te beregenen is moeilijk in deze omstandigheden ook al is het ongeveer de laatste week dat er kan gezaaid worden.
Print

Aantal keer bekeken (2216)/Commentaren (0)

Links

x