X
GO

Actueel nieuws

Geïntegreerde beheersing van de preimineervlieg - Phytomyza gymnostoma

Geïntegreerde beheersing van de preimineervlieg - Phytomyza gymnostoma

Openluchtteelten projecten april 2016

Auteur: Cap Nathalie/vrijdag 15 april 2016/Categorieën: Openluchtteelt, Prei, Projecten, Vlaamse Overheid, VLAIO (ex IWT), PREMI, Thema, gewasbescherming, plagen, Voorlichting, gezien op het veld, projectinfo, Actueel, Niet-leden

De preimineervlieg Phytomyza gymnostoma zorgt al enkele jaren voor aanzienlijke schade in prei, voornamelijk in het Antwerpse en het oostelijke deel van Oost-Vlaanderen. Ook in biologische prei richt deze plaag veel schade aan. Door het recente karakter van deze plaag (op praktijkpercelen voor het eerst vastgesteld in 2012) is er momenteel géén adequate beheersstrategie voorhanden.

Omdat de door preimineervlieg veroorzaakte schade pas in de oogstperiode duidelijk wordt, is er nood aan een waarschuwingssysteem dat telers in staat moet stellen om op het gepaste moment maatregelen te nemen.

In het VLAIO-project 'Geïntegreerde beheersing van de preimineervlieg in prei', dat van start zal gaan op 1 mei 2016, zal een waarschuwingsmodel opgesteld worden voor de beheersing van deze plaag. 

Naast het opmaken van het waarschuwingsmodel, gebaseerd op een temperatuursommodel, zullen ook volgende deeldoelstellingen in het project nagestreefd worden: 

  • de ontwikkeling van een directe en gebruiksvriendelijke identificatiemethode voor preimineervlieg in het veld;

  • het zoeken naar een goede monitoringsmethodiek voor de preimineervlieg;

  • het bepalen van de levenscyclus en de fenologie van de preimineervlieg;

  • het voorkomen van natuurlijke vijanden in het veld en integratie van de kennis over de populatieopbouw van de natuurlijke vijanden in de beheersstrategie;

  • het uittesten van verschillende cultuurtechnische teeltmethoden en het bepalen van de efficiëntie van diverse insecticiden met de meest efficiënte toepassingsmethode.

De kennis die in dit project gegenereerd wordt, zal naast de verspreiding via de huidige waarneming- en waarschuwingsystemen voor prei ook breder verspreid worden via de websites van de praktijkcentra, proefveldbezoeken, artikels in de vakpers, …

In samenwerking met

   

 

Print

Aantal keer bekeken (2647)/Commentaren (0)

Links

x