Bodemhistoriek speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van smetpathogenen in sla
In het FUNSLA-project zoeken we naar een geïntegreerde beheersingsstrategie tegen grondgebonden schimmelziekten en nematoden in bladgewassen onder glas. We volgden de activiteit op van de smetpathogenen Rhizoctonia solani, Botrytis cinerea, Sclerotinia spp. en Pythium spp. in kropsla bij de drie praktijkcentra. Eerder onderzoek deed ons al vermoeden dat smetpathogenen seizoensgebonden zijn.
De verwachte pathogeen werd in onze proeven niet altijd teruggevonden. Op het PCG werd gedurende het hele jaar Rhizoctonia solani aangetroffen, terwijl bij Inagro bijna continu Botrytis cinerea werd vastgesteld als primaire pathogeen. Op het PSKW werd een seizoensafhankelijkheid van Pythium spp. en Rhizoctonia solani geobserveerd die overeenkomt met eerdere bevindingen.
We merkten dat bij de waarnemingen de historiek van de bodem een belangrijke rol speelt. Wel moeten we opmerken dat de infectiedruk van de pathogenen heel hoog was door de opeenvolgende teelten zonder fungicide-behandeling. Het is ook duidelijk dat het in koudere perioden langer duurt vooraleer er symptomen zijn, waarschijnlijk door de tragere groei van de plant.
FUNSLA-app helpt smetpathogeen te determineren
Binnen het FUNSLA-project hebben we een app opgesteld die een determinatie-applicatie bevat om de smetpathogenen te helpen determineren. Daarnaast zijn aan de app informatiefiches toegevoegd van de verschillende pathogenen. Bij het onderdeel dat helpt om je smetpathogeen te bepalen, wordt een fotoreeks getoond. Hierbij moet je telkens aangeven of je deze symptomen al dan niet ziet. Na een hele reeks van foto’s te hebben doorlopen, geven percentages aan aan welke smetschimmels de symptomen die je opmerkt het meest gelinkt zijn.
Voor meer informatie en bijkomende foto’s kan je verder doorklikken naar de uitgebreide informatiefiches. De informatiefiches beperken zich niet tot de smetpathogenen. Je kan er ook fiches terugvinden over de belangrijkste nematoden, bacteriën en ook andere schimmels die sla kunnen aantasten, zoals Fusarium oxysporum.
Klik hier naar de app. Je kan hem gebruiken op je smartphone, computer of tablet. Je hoeft alleen een login aan te maken. De app wordt voortdurend aangevuld met extra informatie.
App biedt hulp bij opstellen spuitschema
Het doel van deze app is niet om nog behandelingen in de huidige teelt te plannen nadat de aantasting is vastgesteld, want dan is het meestal te laat. Maar als je de app het hele jaar door gebruikt, weet je met welke pathogenen je te maken hebt in welke seizoenen. Deze diagnose is uniek voor elke bodem, want uit de veldproeven weten we dat de historiek van de bodem in rekening moet worden gebracht. Door het goed bijhouden van de smetpathogenen die bij jou problemen veroorzaken, kan je in de toekomst een gerichter spuitschema opstellen dat uiteindelijk kan leiden tot minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
Meer info?
J. Claerbout & M. Höfte
Laboratorium voor Fytopathologie, UGent
PCG glasteam
PCG, Kruishoutem
I. Vandevelde & S. Venneman
Proefstation voor de Groenteteelt, Sint-Katelijne-Waver
A. Decombel & P. Bleyaert
Inagro, Rumbeke-Beitem
J. Claerbout & N. Viaene
ILVO - Eenheid Plant, Merelbeke
In samenwerking met
Deze proef ligt aan in het kader van het La-traject 140984: Geïntegreerde beheersingsstrategie voor grondgebonden schimmels en nematoden in bladgroenten onder glas.
