X
GO

Actueel nieuws

Komkommer consumentenonderzoek derde teelt 2017

Komkommer consumentenonderzoek derde teelt 2017

Smaak- en consumentenonderzoek komkommer 2017

Auteur: Van Steenkiste Jana/vrijdag 15 december 2017/Categorieën: Gangbare glasteelt, Vruchtgroenten, komkommer, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

In het consumentenonderzoek komkommer (eerste teelt) werd nagegaan wat de invloed van ras is op de acceptatie van komkommers door consumenten op het gebied van smakelijkheid, (hoeveelheid) smaak, sappigheid, knapperigheid en uiterlijk.

Objecten
Roxanna (Rijk Zwaan), Lausanna (Rijk Zwaan), 24-248 RZ (Rijk Zwaan), 24-243 RZ (Rijk Zwaan), 24-255 RZ (Rijk Zwaan), E23L.2300 (Enza), E23L.2335 (Enza), DRCE1232 (De Ruiter), NUN62060 (Nunhems).

 
Roxanna (Rijk Zwaan)

 
Lausanna (Rijk Zwaan)

 
  Roxanna (Rijk Zwaan)
  Lausanna (Rijk Zwaan)
 
         
 
24-243 RZ (Rijk Zwaan)

 
24-255 RZ (Rijk Zwaan)

 
  24-243 RZ (Rijk Zwaan)
  24-255 RZ (Rijk Zwaan)
 
         
 
E23L.2300 (Enza)

 
E23L.2335 (Enza)

 
  E23L.2300 (Enza)
  E23L.2335 (Enza)
 
         
 
 
 
  DRCE1232 (De Ruiter)
  NUN62060 (Nunhems)
 

 

Resultaten
De onderstaande tabellen kunnen in het bijhorend rapport geraadpleegd worden:

  • Tabel 2: Gemiddelde score voor smakelijkheid, (hoeveelheid) smaak, sappigheid en knapperigheid van verschillende rassen komkommer in oktober 2017.

  • Tabel 3: Gemiddelde score voor uiterlijk en acceptatie van de vorm en de kleur van verschillende rassen komkommer in oktober 2017.


Besluit
De komkommers van het ras Roxanna (Rijk Zwaan) zijn lekker en hebben een matig goede smaak. De vruchten hebben veel te weinig smaak, het minste van alle objecten in deze proef. Ze zijn te weinig sappig en iets te weinig knapperig. De komkommers van dit ras zijn niet aantrekkelijk. Ze hebben geen mooie vorm en zijn te bleek van kleur

Ook de komkommers van het ras Lausanna (Rijk Zwaan) zijn niet aantrekkelijk, wegens geen mooie vorm en een te bleke kleur. De komkommers van dit ras zijn wel lekker met een matig goede smaak. De vruchten hebben te weinig smaak, zijn te weinig sappig maar zijn wel ideaal knapperig.

Heel lekker zijn de vruchten van het ras 24-243 RZ (Rijk Zwaan). Deze vruchten met een goede smaak hebben nog steeds iets te weinig smaak, zijn zo goed als ideaal sappig en zo goed als ideaal knapperig. Het zijn bovendien ook de meest aantrekkelijke komkommers in deze proef. Ze hebben een heel mooie vorm (de mooiste) en zijn ideaal van kleur.

De komkommers van het ras 24-255 RZ (Rijk Zwaan) zijn heel aantrekkelijke komkommers met een heel mooie vorm en ideale kleur. Ze zijn minder lekker en hebben geen goede smaak. Hun sappigheid en hun knapperigheid komt wel in de buurt van het ideale (beiden net iets te weinig). Deze vruchten hebben te weinig smaak.

Matige smakelijkheid en een minder goede smaak vinden we terug bij de komkommers van het ras E23L.2300 (Enza). De vruchten hebben te weinig smaak, zijn net iets te weinig sappig en hebben een ideale knapperigheid. Het zijn aantrekkelijke komkommers met een mooie vorm en zo goed als ideale kleur.

De lekkerste komkommers in deze proef zijn van het ras E23L.2335 (Enza). Deze vruchten hebben een goede smaak en komen het dichtst in de buurt van de ideale hoeveelheid smaak (nog net iets te weinig). De vruchten zijn net iets te weinig sappig, maar wel ideaal qua knapperigheid. Het zijn aantrekkelijke komkommers met een mooie vorm en zo goed als ideale kleur (net iets te donker).

De minst lekkere vruchten in deze proef komen van het ras DRCE 1232 (De Ruiter). Ze hebben geen lekkere smaak, hebben te weinig smaak en zijn veel te weinig sappig. Bovendien zijn deze komkommers ook niet aantrekkelijk: ze hebben geen mooie vorm en zijn veel te bleek van kleur. Deze komkommers zijn wel ideaal knapperig.

Een matige smakelijkheid en smaak hebben de komkommers van het ras NUN 62060 (Nunhems). De komkommers van dit ras hebben te weinig smaak, zijn te weinig sappig maar zijn wel zo goed als ideaal knapperig (net iets te weinig). Het uiterlijk van deze komkommers is aantrekkelijk. Ze hebben een mooie vorm en zo goed als ideale kleur (net iets te donker).

 

Volledig rapport Smaak-en-consumentenonderzoek-komkommer-02-2017-PCG

 

Samenwerking
Het gebruikswaardeonderzoek komkommer werd uitgevoerd in samenwerking met het Proefstation voor de Groenteteelt (Sint-Katelijne-Waver).

publicatiejaar2017
afdelingSmaak
Teelt of thema
  • Komkommer
Print

Aantal keer bekeken (3011)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x