X
GO

Actueel nieuws

Kropsla gewasbescherming valse meeldauw (Bremia) vroege zomerteelt 2012

Kropsla gewasbescherming valse meeldauw (Bremia) vroege zomerteelt 2012

Uittesten beslissingsondersteunend instrument in een vroege zomerteelt kropsla 2012

Auteur: Anonym/zaterdag 15 december 2012/Categorieën: Gangbare glasteelt, Bladgewassen, kropsla, Projecten, Vlaamse Overheid, VLAIO (ex IWT), BRMIA, Thema, gewasbescherming, ziekten, Voorlichting, proefverslag, projectinfo, Proefverslag, Niet-leden

In deze proef werd het beslissingsondersteunend instrument uitgetest in een vroege zomerteelt. In serre 6, die enkel met CO2-branders wordt verwarmd, zijn veldjes (plotgrootte 3.28 m²) van zowel een gevoelig ras (Flandria, Bl: 1-17, 21, 23) en een resistent ras (Adantia, Bl: 1-28) aangelegd.

In 4 parallellen wordt voor beide rassen telkens een onbehandeld veldje met een veldje die behandeld wordt volgens de kalender en een veldje die behandeld wordt volgens het beslissingsondersteunend instrument, met elkaar vergeleken.

Er werd gezaaid op 6/04/2012 in 4 cm perspot. De plantdatum was 4/05/2012. Op 23/05/2012 werden sporen van Bremia (fysio onbekend, staal uit diepvries van gg11slbrh2) met behulp van een rugsproeier over de veldjes gespoten. De planten werden, in tegenstelling tot wat het protocol voor kunstmatige inoculatie voorschrijft, niet afgedekt. Het was immers de bedoeling om sporendruk in de serre te creëren en niet om daadwerkelijk een geslaagde inoculatie te hebben. De serre werd uitgeruimd op 22/06/2012.

De proefbehandelingen (= specifieke behandelingen met middelen tegen Bremia) werden uitgevoerd met rugsproeier onder druk met spuitboom, en op de specifieke veldjes. De algemene behandelingen met middelen die niet specifiek werken tegen Bremia werden met de spuitrobot over de ganse serre uitgevoerd.

In deze proef kwamen geen symptomen voor van Bremia, mogelijks was dit te wijten aan de slechte kwaliteit van de gebruikte sporen voor kunstmatige inoculatie. Tijdens de teelt werd de sla aangetast door smet, vooral Rhizoctonia, wat uiteindelijke leidde tot het niet meer oogstbaar zijn van de sla.

Halverwege te teelt werd beslist om geen verdere behandelingen meer uit te voeren in deze teelt. Er kunnen geen conclusies getrokken worden m.b.t. de werking van het beslissingsondersteunend instrument. 

Volledig rapport Uittesten beslissingsondersteunend instrument in een vroege zomerteelt kropsla 2012

 

publicatiejaar2012
afdelingGangbaar glas
Teelt of thema
  • Kropsla
Print

Aantal keer bekeken (4160)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x