X
GO

Actueel nieuws

Hoe verkrijg je als glastuinbouwer een winwin-situatie met een viskwekerij?

Hoe verkrijg je als glastuinbouwer een winwin-situatie met een viskwekerij?

In het kader van het Interreg V Vlaanderen-Nederland project 'AQUA-VLAN 2 '

Auteur: Van Havermaet Robin/vrijdag 20 april 2018/Categorieën: Innovaties, aquaponics, Projecten, Europa, Interreg V, Vlaanderen-Nederland, AQUA-VLAN2, Thema, teelttechniek, Voorlichting, projectinfo, Actueel, Niet-leden

Aquaponics, je hebt er misschien al van gehoord. Het is de combinatie van vis- en groenteteelt. Een viskweker heeft nood aan kwaliteitsvol water dat hij bij de glastuinbouwer kan vinden. Na het gebruik kan het water vol nutriënten terug naar de teler. Die gebruikt het op zijn beurt om gewassen te kweken.

Heb je interesse in een samenwerking met een viskweker, maar zit je nog met vragen rond de werking en haalbaarheid voor jouw bedrijf?

Het idee van circulaire economie wil zoveel mogelijk bedrijven gaan clusteren zodat de beschikbare grondstoffen als water en meststoffen optimaal benut worden. Het is dus niet onmogelijk dat in de nabije toekomst een viskweker zich naast jouw tuinbouwbedrijf komt vestigen. Die heeft namelijk een grote behoefte aan kwaliteitsvol water, en als glastuinbouwer ben je de partner bij uitstek. Bij een ideale samenwerking zal de viskweker regenwater afnemen en deze nadien, aangereikt met nutriënten door de uitwerpselen van de vissen, terugsturen naar de teler. Heb je een warmtekrachtkoppeling op je bedrijf? Dan kan de viskwekerij ook interesse hebben in je aanbod warmte-energie.

Wat zijn de mogelijkheden voor mijn bedrijf?
Vooraleer je de beslissing neemt om dergelijke samenwerking op te starten, wil je natuurlijk eerst een antwoord op veel vragen.

Enkele voorbeelden:

  • Wat is de kwaliteit van het water dat terugkomt naar mijn serre?

  • Wat zijn de best beschikbare meettechnieken om de kwaliteit van dit water op te volgen?

  • Welk type filters zijn de goedkoopste oplossing om dit water te zuiveren en gebruiksklaar te maken?

  • Welke organismen zitten in dit water? Kunnen ze schade toebrengen aan mijn gewas of net een positieve invloed hebben?

  • Welke gewassen en rassen zijn geschikt om deze uitwisseling probleemloos te kunnen uitvoeren?

Schematische voorstelling van het aquaponicssysteem

Figuur: Schematische voorstelling van het aquaponicssysteem

Het project Aquavlan2 wil het aquaponics-systeem verder ondersteunen in Vlaanderen en Nederland. Dankzij het vouchersysteem kan je jouw bedrijfsspecifieke vragen GRATIS laten beantwoorden.

Dit kan een theoretische vraag zijn zoals “Hoe is de waterkwaliteit van het viswater en hoe verloopt de opvolging van de kwaliteit?”

Of eerder een praktische vraag “Kan er een haalbaarheidsstudie uitgewerkt worden die past bij mijn bedrijfssituatie en –strategie?”.

Meer info?
Op alle bovenstaande vragen kunnen wij een antwoord bieden.
Voor advies, contacteer:
An Decombel 
An.decombel[at]inagro.be  - +32 (0)51 24 00 20

PCG glasteam   - +32 (0)9 331 60 87

In samenwerking met

Het Aquavlan 2-project is een project binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

 

Print

Aantal keer bekeken (5041)/Commentaren (0)

x