X
GO

Actueel nieuws

Koolvlieg en voorjaarswerkzaamheden

Koolvlieg en voorjaarswerkzaamheden

Actualiteiten openluchtteelten april 2018

Auteur: PCG openluchtteam/donderdag 19 april 2018/Categorieën: Openluchtteelt, Koolgewassen, koolgewassen algemeen, Thema, bemesting, gewasbescherming, ziekten, Voorlichting, vaktijdschrif, Actueel, Niet-leden

Koolvlieg
Op dit moment is de druk van koolvlieg niet echt groot. Toch laat je jonge planten best niet te lang onbeschermd op je bedrijf staan. Uit ervaring weten we dat ook een kleine vlucht bij plant voor grote aantasting kan zorgen. Een plantbakbehandeling uitvoeren met Tracer of Verimark, is de beste oplossing. Zorg voor een uniforme verdeling van het product over de bakken en regen het product nadien in. Voer een plantbakbehandeling uit wanneer de planten op de onverharde grond, gras of steenslag staan. Zo vermijd je puntlozingen. Op een verharde ondergrond (asfalt of beton) is de kans op puntvervuiling veel groter.

Voorjaarswerkzaamheden
Door het aanhoudende natte weer zijn de veldwerkzaamheden in veel regio’s uitgesteld maar het ziet ernaar uit dat er vanaf deze week veel zal geplant en gezaaid worden. Primeurteelten zitten over het algemeen wel al in de grond aangezien die meestal verbouwd worden op droge gronden die vroeg bewerkbaar zijn.

De voorbije week zijn er al heel wat planten afgeleverd, waaronder veel kolen. Jonge bloemkool- en broccoliplantjes zijn gevoelig voor valse meeldauw. Vochtige omstandigheden en perioden met dagtemperaturen tot 24 °C en nachttemperaturen tussen 8 en 16 °C zijn ideaal voor de ontwikkeling van valse meeldauw. De kans op ontwikkeling van deze schimmel is kleiner wanneer het droog en zonnig is. Controleer regelmatig de plantjes en behandel van zodra de eerste symptomen worden opgemerkt. Planten opgekweekt in trays die lang op het erf blijven staan vooraleer uit te planten worden best regelmatig bemest terwijl planten in perspotten pas bemest worden kort voor het uitplanten. Een bemesting op het wachtbed zorgt veelal voor een betere weggroei na het uitplanten.

Stikstofanalyse
Aangezien het voorjaar vrij koud en nat was, zit er op de meeste percelen nog steeds weinig stikstof in de grond. Voor groenteteelten met een lange groeiduur is het best geen al te hoge dosissen stikstof te gebruiken bij de start en te wachten met staalnames tot wanneer er bijbemest moet worden. Voor veel teelten is de periode voor staalname 4 tot 8 weken na de start van de teelt.

Print

Aantal keer bekeken (6078)/Commentaren (0)

Links

x