X
GO

Actueel nieuws

Veldsla teelttechniek zaaipapier bio tunnel 2017

Veldsla teelttechniek zaaipapier bio tunnel 2017

Demonstratieproef rond de gebruikswaarde van zaaipapier voor veldsla in tunnel 2017

Auteur: DEWITTE JUSTINE/vrijdag 15 december 2017/Categorieën: Bio beschutte teelt, Bladgewassen, veldsla, Thema, teelttechniek, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

Met deze demonstratieproef willen we nagaan of zaaipapier nuttig kan zijn in de teelt van biologische veldsla in koepel.

 

 

 

 

Objecten

Object

Toepassing

Samenstelling

Leverancier

 

 

 

 

1

Compost

groencompost

Acterra

2

Potgrond

rec 840

Klasmann

3

Zand

witzand

Makro

4

Zonder afdekking

/

/

 

Bespreking
In deze proef werd nagegaan welk afdekmateriaal het meest geschikt is voor de teelt van veldsla op biologisch zaaipapier in koepel. Er werden vier afdekmaterialen opgenomen in de proef: compost, potgrond, zand en zonder afdekking. De proef werd aangelegd als gerandomiseerde blokkenproef met 3 herhalingen in koepel op het PCG in Kruishoutem, België. De proef werd op 8 maart 2017 uitgezaaid aan 450 zaden per m2 en geoogst op 3 mei 2017. Gedurende de proef werd naast de opkomst, de uniformiteit en de opbrengst van het gewas, ook de onkruiddruk opgevolgd.

Afdekken van het zaaipapier met potgrond zorgde voor het beste opkomstpercentage van de veldsla en het meest uniforme gewas. Daarentegen was de onkruiddruk hier wel het hoogst. Het aanbrengen van zaaipapier zonder afdekking had een zeer lage opkomst en het minst uniforme gewas als resultaat. Echter, de onkruiddruk zonder afdekking was cijfermatig het laagst van alle geteste objecten. Compost en zand scoorden gemiddeld voor opkomst en uniformiteit, maar voor onkruiddruk scoorde zand wel beter en vrij vergelijkbaar met de objecten die niet afgedekt werden.

Naar opbrengst toe scoorde afdekken met potgrond het beste, gevolgd door afdekken met compost. De laagste opbrengst werd behaald bij afdekking met zand en zonder afdekking. Het gewicht aan onkruid correleerde met de beoordeelde onkruiddruk: het laagste zonder afdekking, het hoogste bij afdekking met potgrond en compost. Het gewicht van onkruid bij het afdekken met zand zat daar tussenin.

Besluit
Hoewel de leverancier aanraadt om het zaaipapier af te dekken met zand, resulteert dit in een relatief lage opbrengst. Als het zaaipapier niet afgedekt wordt, resulteert dit in een zeer lage opkomst en tevens lage opbrengst. Uit deze proef blijkt dat de teelt van biologische veldsla in koepel met zaaipapier vooral bij afdekking met potgrond resulteert in een goeie opkomst, uniformiteit en een relatief hoge opbrengst. Desondanks lijken de voordelen niet op te wegen tegen de nadelen: de hoge kostprijs (zowel de kost van zaaipapier als potgrond) en het vele kuiswerk bij de oogst (omwille van de hoge onkruiddruk en de potgrond die overal aan kleeft). Mocht u toch overwegen om zaaipapier te willen gebruiken, informeer dan zeker eerst bij de producent en het controle-organisme naar de samenstelling en de nodige certificaten.

Volledig verslag Demonstratieproef rond de gebruikswaarde van zaaipapier voor veldsla in tunnel 2017

publicatiejaar2017
afdelingBiologisch glas
Teelt of thema
  • Veldsla
Print

Aantal keer bekeken (3321)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x