X
GO

Actueel nieuws

Wil je advies bij beregening?

Wil je advies bij beregening?

In het kader van het Dept. LV demoproject 'Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen'.

Auteur: Tavernier Greet/dinsdag 20 maart 2018/Categorieën: Openluchtteelt, Water, Projecten, Vlaamse Overheid, Dept. L en V, BBOA, Thema, Water, Voorlichting, projectinfo, Actueel, Niet-leden

In de eerste nieuwsbrief van 2018 werd het goedgekeurde demonstratieproject ‘Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen’ voorgesteld. Dit demonstratieproject is er gekomen naar aanleiding van de extreme droogte in het voorjaar van 2017. Het is de bedoeling om meer duidelijkheid te brengen bij de kostprijs en het rendement van een bepaalde irrigatietechniek. Landbouwers hebben daar nog onvoldoende zicht op en dit willen we uitklaren.  Ben je geïnteresseerd om meer inzicht te verwerven in het watergeven op je bedrijf, dan is deelname aan dit project zeker interessant. Daarenboven krijg je gratis beregeningsadvies op maat van je gewas en je perceel.

Tijdens dit project krijgen landbouwers advies bij het beregenen van hun gewas. Door beregeningsmodellen in te schakelen kan de waterbehoefte van het gewas bepaald worden. Deze modellen voorspellen aan de hand van weersgegevens en bodemstalen wanneer het juiste moment er is om met de juiste hoeveelheid te beregenen. De bodemstalen zullen om de drie weken genomen worden om het vochtgehalte van de bodem te bepalen.

  Het PCG is dus op zoek naar geïnteresseerde landbouwers die binnen het project wensen begeleid te worden bij het beregenen van hun openlucht groenten. Het is een ideale kans om kennis te maken met beregeningsmodellen en begeleid te worden bij het beregenen van je gewas.
 

 

Telers met volgende gewassen en technieken komen in aanmerking: bloemkool- en preitelers met een beregeningshaspel met kanon of druppelirrigatie en spinazietelers die over een beregeningshaspel met een boom of kanon beschikken. 

Om andere landbouwers uit de sector te informeren, zouden we graag een aantal gegevens verzamelen op jullie bedrijf zoals het type toestel, registreren van de arbeid en energieverbruik.

 

In samenwerking met
Dit project is i.s.m. andere partners. De Bodemkundige Dienst van België zal telers met aardappelen en bonen opvolgen, PCA eveneens aardappeltelers en Inagro bloemkool- en courgettetelers.

   

Meer info?
Greet Tavernier 

 

Print

Aantal keer bekeken (9123)/Commentaren (0)

Links

x