Met de nieuwe Europese en zonale toepassingsvoorwaarden kan je metam-natrium (Terrasan en Solasan) en metam-kalium (Tamifume) sinds 1 januari 2017 alleen nog toepassen via druppelbevloeiing. Omdat deze techniek nog niet volledig op punt staat, werd in 2017 een 120-dagenregeling goedgekeurd voor bodeminjectie.
Ook in 2018 wordt een noodgebruik van metam-producten via bodeminjectie goedgekeurd in diverse teelten via een 120-dagenregeling die start op 20 mei en eindigt op 16 september. In tussentijd wordt de techniek van druppelbevloeiing verder op punt gezet.
Ook Basamid, met als actieve stof dazomet, heeft hetzelfde werkingsprincipe als de metam-producten, nl. MITC gasvorming door aanraking met bodemvocht, en kan je inzetten ter bestrijding van aaltjes en bepaalde bodemschimmels.
Ook stomen is een mogelijkheid, bij deze niet-chemische bodemontsmetting is een temperatuur van 70 °C op 30 cm diepte vereist.
Bijzondere toepassingsvoorwaarden
Producten op basis van metam-natrium, metam-kalium en dazomet mag je slechts gebruiken onder bepaalde toepassingsvoorwaarden. Zo mogen enkel houders van een fytolicentie “Specifiek professioneel gebruik” de producten toepassen. Alle info over de toepassing van deze producten, zoals onder andere de verplichte sperzone en bufferzone, kan geraadpleegd worden op de website van fytoweb:
Tuinkersproef na bodemontsmetting
Om na te gaan of opnieuw gezaaid of geplant kan worden na een bodemontsmetting, voer je best een tuinkersproef uit.
Op de oppervlakte zaai je tuinkers. Gebruik hiervoor voldoende zaden. Maak de grond ook lichtjes vochtig. Vervolgens bind je een wattenprop aan een draadje, bevochtig en breng ook hierop tuinkerszaden aan. Hang de prop boven de grond en sluit de fles luchtdicht af. Voer hetzelfde uit met een controlegrond. Indien geen verschil waargenomen wordt tussen de ontsmette grond en de controlegrond, kan overgegaan worden tot zaaien of planten. Indien dit niet het geval is, dient de bodem nogmaals opengetrokken te worden en moet de tuinkersproef herhaald worden.