X
GO

Actueel nieuws

Yacon gaan opbrengst en smaak hand in hand?

Yacon gaan opbrengst en smaak hand in hand?

Rassen- en consumentenonderzoek yacon 2017

Auteur: RYCKEBOER TIJL/maandag 5 maart 2018/Categorieën: Innovaties, yacon_INNO, Projecten, Provincie Oost-Vlaanderen, MAYA, Thema, rassen, teelttechniek, Voorlichting, projectinfo, Actueel, Niet-leden

Onbekend is onbemind. Maar betekent onbekend ook “niet lekker”? Volgens experts worden je smaakpapillen pas na tien à vijftien keer proeven gewend aan nieuwe smaken. Yacon daarentegen zullen de meeste mensen maar één keer hoeven te proeven om lekker te vinden. Het is fris, knapperig en toegankelijk qua smaak. Yacon kreeg dan ook de laatste tijd - terecht - media-aandacht. Zelfs het VRT-nieuws berichtte over deze nieuwe groente. Helemaal nieuw is de groente niet meer, PCG doet al sinds 2011 onderzoek naar dit knolgewas, maar ze is nog vrij onbekend bij de consument.

 

 

In 2017 legden we in navolging van de voorbije jaren opnieuw een rassenproef aan. Het uitgangsmateriaal werd in 2014 ter beschikking gesteld door Frank Van Keirsbilck die over de jaren heen verschillende rassen heeft verzameld. De opgegeven namen verwijzen daardoor meestal naar de plaats van afkomst of zijn een omschrijving van het ras en zijn dus meestal niet de officiële namen van deze rassen.

Onderzoeksvragen in deze proef waren: kunnen goed producerende rassen uit vorige seizoenen opnieuw bevestigen? En zijn de de productiefste rassen eigenlijk ook de lekkerste?

De beste eetknolopbrengsten behalen we dit jaar in deze proef met “Dimi”, gevolgd door de meest courante, gele soort, “Morado”, “Blanco” en de Witte soort. De minst producerende rassen dit jaar zijn Uit Rusland, “Peru I” en Uit Nieuw-Zeeland II “Richard”.

We zien dat “Morado”, de meest courante, gele soort, “Blanco” en in iets mindere mate de Witte soort jaar na jaar bevestigen. Uit Rusland, Uit Cajamarca Peru en Uit Nieuw-Zeeland doen het hier iets minder. Peru I kan dit jaar niet bevestigen.

“Dimi” blijkt de afgelopen jaren een middenmoot te zijn, maar spant dit jaar toch de kroon.
In een ideale wereld zijn de betere rassen op het veld ook de rassen die we het meest appreciëren op ons bord.

Het volledig rapport kan je raadplegen via Yacon rassen demo 2017

Helaas bestaat de ideale wereld enkel op dinsdag- en donderdagavond op Canvas want uit het consumentenonderzoek blijken de knollen van de rassen Nieuw-Zeeland II “Richard” en Peru I namelijk de beste te zijn, zowel op gebied van smaak als op gebied van uiterlijk.

 

Rassen smaak- en consumentenonderzoek 2017

Foto: Bovenste rij vlnr: “Blanco”, “Dimi”, Uit Nieuw-Zeeland II “Richard”, Peru I, Witte soort, Uit Cajamarca Peru
Onderste rij vlnr: Uit Nieuw-Zeeland, uit productie Meest courante gele soort, “Rojo”, Meest courante gele soort, “Morado”, Uit Rusland

 

“Dimi”, het meest productieve ras van dit jaar, vinden de consumenten matig lekker, met iets te weinig smaakintensiteit maar wel aantrekkelijk.

De meest courante gele soort, die toch jaar na jaar bevestigt qua opbrengst, werd tweemaal getest. De scores tussen beide testen waren nogal verschillend zowel op gebied van smaak als op gebied van uiterlijk. Er is dus een vermoeden van smaakverschillen tussen de knollen. Ook het uiterlijk van de knollen kan erg variëren dus de resultaten voor uiterlijk in dit onderzoek dienen met de nodige voorzichtigheid behandeld te worden want ze hangen sterk af van de gekozen knollen per object.

Het volledig rapport kan je raadplegen via Yacon rassen consumentenonderzoek 2017

 

Bewaring

De smaak van yacon wordt zoeter bevonden naarmate die langer bewaard wordt. Goed bewaarbare rassen hebben dus een streepje voor. Kort na bewaring en bijna 3 maanden na bewaring werd beoordeeld hoe goed de verschillende rassen bewaarden. De minst productieve rassen zijn dit jaar ook de rassen die het minst goed bewaarden. De Witte soort, “Blanco” en Uit Cajamarca Peru bewaarden beter.

 
Yacon goed bewarende rassen
    
Yacon slecht bewarende rassen
 
  Foto: Goed bewarende yaconrassen   Foto: Slecht bewarende yaconrassen  

 

Meer info?

Annelien Tack
Tijl Ryckeboer

Yacon rassen demo 2017 en Yacon rassen consumentenonderzoek 2017

 

Met de steun van

Print

Aantal keer bekeken (13047)/Commentaren (0)

Links

x
soap2day