X
GO

Actueel nieuws

Yacon rassen consumentenonderzoek 2017

Yacon rassen consumentenonderzoek 2017

Smaak- en consumentenonderzoek yacon 2017

Auteur: Van Steenkiste Jana/vrijdag 15 december 2017/Categorieën: Smaak, Wortel- en knolgewassen, yacon, Projecten, Leader, STANT, Provincie Oost-Vlaanderen, MAYA, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, projectinfo, Actueel, Proefverslag, Niet-leden

In het consumentenonderzoek yacon werd de acceptatie nagegaan van verschillende rassen yacon door consumenten op het gebied van algemene appreciatie, textuursmaak, knapperigheid, sappigheid, zoetheid, smaakintensiteit, uiterlijk en kleur. Ook de aankoopbereidheid zowel op basis van smaak als op basis van uiterlijk werd onderzocht.

In twee smaakproeven werden telkens zes rassen yacon geproefd. De meest courante gele soort werd in beide smaakproeven beoordeeld.

 

Objecten

SM17YARS01

 
Yacon ras Blanco

    
Yacon ras Dimi

    
Yacon ras Meest courante gele soort

 
 

Foto: Yacon ras Blanco


 

Foto: Yacon ras Dimi


 

Foto: Yacon ras Meest courante gele soort


 
             
 
Yacon ras Morado

 
Yacon ras Peru I

 
Yacon ras Rojo

 
 

Foto: Yacon ras Morado

 

Foto: Yacon ras Peru I

  Foto: Yacon ras Rojo
 

 

SM17YARS02

 
Yacon ras Uit Cajamarca Peru

    
Yacon ras Uit Nieuw-Zeeland

    
Yacon ras Uit Nieuw-Zeeland II ‘Richard’

 
 

Foto: Yacon ras Uit Cajamarca Peru


 

Foto: Yacon ras Uit Nieuw-Zeeland


 

Foto: Yacon ras Uit Nieuw-Zeeland II ‘Richard’


 
             
 
Yacon ras Uit Rusland

 
Yacon ras Witte soort

 
Yacon ras Meest courante gele soort

 
 

Foto: Yacon ras Uit Rusland

 

Foto: Yacon ras Witte soort

  Foto: Yacon ras Meest courante gele soort
 

 

Resultaten
De onderstaande tabellen kunnen in het bijhorend rapport geraadpleegd worden:

 • Tabel 3: Gemiddelde score voor smakelijkheid, textuur, smaak, knapperigheid, sappigheid, zoetheid en smaakintensiteit
 • Tabel 4: Gemiddelde score voor brix, aankoopbereidheid op basis van smaak, uiterlijk, kleur en aankoopbereidheid op basis van uiterlijk
 • Tabel 5: Gemiddelde score voor smakelijkheid, textuur, smaak, knapperigheid, sappigheid, zoetheid en smaakintensiteit
 • Tabel 6: Gemiddelde score voor brix, aankoopbereidheid op basis van smaak, uiterlijk, kleur en aankoopbereidheid op basis van uiterlijk
 • Tabel 7: Opmerkingen die de consumenten noteerden tijdens het proeven van de yacon
  op 28, 29 en 30 november 2017 (SM17YARS01).
 • Tabel 8: Opmerkingen die de consumenten noteerden tijdens het proeven van de yacon
  op 6 en 7 december 2017 (SM17YARS02).
 • Tabel 9: Opmerkingen die de consumenten noteerden tijdens het beoordelen van het
  uiterlijk van de yaconknollen op 28, 29 en 30 november 2017 (SM17YARS01).
 • Tabel 10: Opmerkingen die de consumenten noteerden tijdens het beoordelen van het
  uiterlijk van de yaconknollen op 6 en 7 december 2017 (SM17YARS02). Tussen

Bespreking
Op 28, 29 en 30 december 2017 beoordeelden 63 consumenten (smaakonderzoek SM17YARS01; 41 % man en 59 % vrouw; 13 % tussen 18 en 30 jaar; 16 % tussen 31 en 40 jaar; 16 % tussen 41 en 50 jaar; 38 % tussen 51 en 60 jaar en 17 % ouder dan 60 jaar) zes objecten yacon (Tabel 1). De resultaten zijn weergegeven in Tabel 3 en 4.

Op 6 en 7 december 2017 beoordeelden 61 consumenten (smaakonderzoek SM17YARS02; 43 % man en 57 % vrouw; 23 % tussen 18 en 30 jaar; 12 % tussen 31 en 40 jaar; 13 % tussen 41 en 50 jaar; 16 % tussen 51 en 60 jaar en 36 % ouder dan 60 jaar) 6 objecten yacon (Tabel 2). De resultaten zijn weergegeven in Tabel 5 en 6.

Van de 63 consumenten (SM17YARS01) die antwoordden op de vraag of ze reeds van yacon gehoord hadden, gaven 47 personen een positief antwoord (75 %). 33 consumenten (53 %) hadden yacon al geproefd, vooral op het PCG maar ook thuis, op een beurs of in het buitenland (Peru, Ecuador). De yacon die ze proefden was meestal rauw, maar ook wel gebakken, gekookt, gedroogd (chips), in de wok, geraspt, verwerkt in soep of verwerkt tot puree of jam.

Van de 61 consumenten die deelnamen aan het smaakonderzoek SM17YARS02, antwoordden 40 personen (66 %) dat ze reeds van yacon gehoord hadden. 31 personen (51 %) hadden yacon reeds geproefd, waarvan 23 op het PCG, de anderen thuis of op een beurs. De yacon die ze reeds proefden was meestal rauw, maar ook gekookt, gedroogd tot chips, verwerkt in een fruitsalade of in soep, gebakken, geraspt en ook verwerkt tot puree of siroop.

Over de beide onderzoeken heen scoorden de yaconknollen van Nieuw-Zeeland II “Richard” en Peru I heel erg goed over de ganse lijn, zowel op gebied van smaak als uiterlijk. De meest courante gele soort werd in beide smaakproeven meegenomen. Zowel op gebied van smaak als uiterlijk verschilden de resultaten nogal. Er is dus een vermoeden van smaakverschillen tussen de knollen. Ook het uiterlijk van de knollen kon erg variëren. Op figuur 1 en 2 is bijvoorbeeld te zien dat tijdens de eerste smaakproef dikkere knollen gepresenteerd werden van dit ras dan bij de tweede smaakproef.

Op gebied van smakelijkheid oordeelden de consumenten dat de yaconknollen van de rassen Peru I, de meest courante gele soort, Nieuw-Zeeland II “Richard” en Cajamarca Peru heel smakelijk waren. Minder smakelijk waren de knollen van de rassen Nieuw-Zeeland, Blanco, Dimi, Morado en Rojo.

Op gebied van textuur scoorden de yaconknollen van de rassen Peru I, Cajamarca Peru, Nieuw-Zeeland II “Richard” en de meest courante gele soort heel erg goed. Ook alle overige rassen scoorden goed op gebied van mondgevoel.

De smaak was heel erg goed bij de rassen Peru I en Nieuw-Zeeland II “Richard” en goed bij de knollen van de rassen Cajamarca Peru en de meest courante gele soort. De overige rassen hadden een matige tot mindere smaak.

Een ideale knapperigheid vonden de consumenten terug bij de rassen Cajamarca Peru, Nieuw-Zeeland II “Richard” en Peru I. Ook de andere rassen benaderden de ideale knapperigheid, maarwaren net iets te knapperig.

Heel wat rassen waren volgens de consumenten te weinig sappig. Ideaal sappig waren de knollen van de rassen Cajamarca Peru en Peru I. Bij de meest courante gele soort was er een groot verschil tussen de eerste en de tweede smaakproef. De knollen van het ras Nieuw-Zeeland II “Richard” waren de enige die de consumenten net iets te sappig vonden.

De zoetheid was juist goed bij de yaconknollen van de rassen Nieuw-Zeeland II “Richard” en Peru I. Alle overige knollen waren te weinig tot veel te weinig zoet. Het gemiddelde opgeloste stofgehalte van de rassen varieerde van 7,5 °Brix (Meest courante gele soort uit de eerste smaakproef) tot 12,7 °Brix (Dimi).
De smaakintensiteit was ideaal bij de knollen van de rassen Nieuw-Zeeland II “Richard” en Peru I. Ook de knollen van het ras Rojo benaderden redelijk de ideale smaakintensiteit. De andere rassen mochten meer doorsmaken. Op basis van wat men geproefd had was men vooral geneigd om de yacon van de rassen Nieuw-Zeeland II “Richard” en Peru I te kopen.

Op gebied van uiterlijk scoorden de knollen van de rassen Dimi, Peru I, Cajamarca Peru, Nieuw-Zeeland II “Richard” en Rusland heel erg goed. Men vond de knollen van deze rassen aantrekkelijk en met een aantrekkelijke kleur. Bovendien was men op basis van het uiterlijk geneigd om deze yacon te kopen. Vooral de knollen van het ras Nieuw-Zeeland vond men niet aantrekkelijk. Ook de kleur was niet aantrekkelijk van deze knollen. Bijgevolg was men ook niet geneigd om de yacon van dit ras te kopen. De
overige rassen waren matig aantrekkelijk, ook de kleur was matig aantrekkelijk.

 

Besluit
Over de beide onderzoeken heen scoren de knollen van de rassen Nieuw-Zeeland II “Richard” en Peru I het best, zowel op gebied van smaak als op gebied van uiterlijk. De meest courante gele soort scoort in beide smaakproeven nogal verschillend zowel op gebied van smaak als op gebied van uiterlijk. Er is dus een vermoeden van smaakverschillen tussen de knollen. Ook het uiterlijk van de knollen kan erg variëren dus de resultaten voor uiterlijk in dit onderzoek dienen met de nodige voorzichtigheid behandeld te worden want ze hangen sterk af van de gekozen knollen per object.

Na proeven vinden de consumenten de yacon van de rassen Peru I, Nieuw-Zeeland II “Richard” en in de eerste smaakproef ook de meest courante gele soort het smakelijkst. Deze rassen hebben een goede smaak. 

De textuur van alle rassen is goed en heel goed bij de rassen Peru I, Cajamarca Peru, Nieuw-Zeeland II “Richard” en de meest courante gele soort (eerste smaakproef).

Ideaal knapperig zijn de knollen van de rassen Peru I, Cajamarca Peru en Nieuw-Zeeland II “Richard”.

De sappigheid is ideaal bij de rassen Peru I, Cajamarca Peru, Rusland en bij de meest courante gele soort tijdens de eerste smaakproef. De overige rassen zijn te weinig sappig, op de knollen van Nieuw-Zeeland II “Richard” die net iets te sappig zijn.

Op de knollen van de rassen Peru I en Nieuw-Zeeland II “Richard” na die ideaal zoet zijn en een ideale smaakintensiteit hebben, zijn alle andere knollen te weinig zoet en hebben ze te weinig smaak. Op basis van het geproefde is men vooral geneigd de knollen van de rassen Peru I, Nieuw-Zeeland II “Richard”, Cajamarca Peru en de meest courante gele soort uit de eerste smaakproef te kopen.

Op gebied van uiterlijk scoren de knollen van de rassen Dimi, Peru I, Cajamarca Peru, Nieuw-Zeeland II “Richard” en Rusland heel erg goed. Men vindt de knollen van deze rassen aantrekkelijk en met een aantrekkelijke kleur. Bovendien is men op basis van het uiterlijk geneigd om deze yacon te kopen. Vooral de knollen van het ras Nieuw-Zeeland vindt men niet aantrekkelijk. Ook de kleur is niet aantrekkelijk van deze knollen. Bijgevolg is men ook niet geneigd om de yacon van dit ras te kopen. De overige rassen
zijn matig aantrekkelijk, ook de kleur is matig aantrekkelijk.

Volledig rapport Smaak- en consumentenonderzoek yacon 2017

Volledig rapport Yacon rassen demo 2017

 

Samenwerking

Dit onderzoek werd gesteund door de Proivincie Oost-Vlaanderen project 'Marktontwikkeling voor yacon' en het Leader-project 'Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten'

       

 

 

publicatiejaar2017
afdelingSmaak
Teelt of thema
 • Yacon
Print

Aantal keer bekeken (9043)/Commentaren (0)

Tags: rassen

Documenten

Links

x