X
GO

Actueel nieuws

Ontwikkeling van de teelt van prei in hydrocultuur

Ontwikkeling van de teelt van prei in hydrocultuur

Het PCG heeft de afgelopen jaren al op kleine schaal geëxperimenteerd met een alternatief teelt- en dragersysteem voor de grondloze teelt van prei.

Auteur: Van Havermaet Robin/vrijdag 26 januari 2018/Categorieën: Thema, teelttechniek, Voorlichting, gezien op het veld, Actueel, Niet-leden

Prei is één van de belangrijkste traditionele teelten in Vlaanderen, maar zowel de markt als het wetgevend kader sturen aan op een alternatief product. De belangrijkste eisen daarvoor zijn: pesticide- en grondvrij, ready-to-use (vrij van stof, zaden of insecten in het eindproduct) en flexibel in de vorm waarin het eindproduct vermarkt wordt. Beschutte teelt in een folie- of glazen kas in hydrocultuur is uitermate geschikt om deze eisen in te vullen. Daarbovenop zijn de bijkomende voordelen dat fungicidegebruik overbodig wordt, omdat het blad droog blijft, en dat er jaarrond kan worden geteeld.

Het PCG heeft de afgelopen jaren al op kleine schaal geëxperimenteerd met een alternatief teelt- en dragersysteem voor de grondloze teelt van prei om het systeem zoveel mogelijk te kunnen automatiseren. De eerste resultaten hiervan waren alvast veelbelovend.

In een nieuw provinciaal proefproject dat dit jaar loopt, zal het PCG op basis van deze resultaten een pilootopstelling uitwerken en opbouwen en de nog bestaande bottlenecks wegwerken zodat het grondloze teeltsysteem voor prei succesvol kan worden geïntroduceerd in de praktijk.

Meer info?
Robin Van Havermaet

In samenwerking metPrint

Aantal keer bekeken (3098)/Commentaren (0)

Links

x