X
GO

Actueel nieuws

Rassenkeuze eerste vrucht bloemkool

Rassenkeuze eerste vrucht bloemkool

Actualiteiten openluchtteelten januari 2017

Auteur: PCG openluchtteam/donderdag 25 januari 2018/Categorieën: Thema, rassen, Voorlichting, gezien op het veld, Actueel, Niet-leden

Industriebloemkolen voor de zomerteelt dienen binnenkort uitgezaaid te worden. De meeste telers maken gebruik van trayplanten. De opkweek van perspotplanten verloopt sneller waardoor men later kan zaaien. Na het planten zullen trayplanten ook wat meer groeidagen nodig hebben tot aan de oogst maar de kolen zullen uniformer oogstklaar komen. Voor het kiezen van de meest geschikte rassen kan je teren op eigen ervaringen maar kijk ook de proefverslagen na en win voldoende informatie in.

 

 

De conclusie van de rassenproef industriebloemkool eerst vrucht op het PCG:
De kwaliteit van Giewont (Seminis) wordt dikwijls als de referentie gezien, namelijk harde, kortgesteelde en bolronde, witte roosjes met een hoge opbrengst. Onder andere door het droge groeiseizoen heeft deze teelt een bijzonder moeilijke start gekend. Na het uitplanten hebben de meeste rassen het moeilijk gehad, met verbranding en een remming tot gevolg. Pas weken na het planten was duidelijk dat de bloemkool goed aan de groei was. Bij de oogst stond het gewas er stukken beter bij dan op de meeste praktijkpercelen: een gezonde en riant ontwikkelde bladmassa. De oogst begon wel later en verliep gespreider dan normaal.


Gohan (S&G Seeds), Giewont (Seminis), ClX 33712 (Clause) en Canopus (Clause) gaven in de proef van 2017 de beste resultaten.

Het knolvoetresistente Clarina (S&G Seeds) en David (S&G Seeds) hebben minder groeidagen nodig en leveren ook een goede opbrengst en kwaliteit.

CF11077 (Sakata) deed het goed maar het aandeel inteeltplanten was te groot. CLX33713 (Clause) heeft zeer veel groeidagen nodig, wat de mogelijkheden voor de eerste vrucht enigszins beperkt.

 

 

Meer info?
Volledig rapport Bloemkool rassen industrie eerste vrucht 2017

Volledig rapport Bloemkool rassen industrie tweede vrucht 2017

Print

Aantal keer bekeken (3561)/Commentaren (0)

Links

x