X
GO

Actueel nieuws

“Het groene goud” Spirulina en de natuurlijke blauwe kleurstof

“Het groene goud” Spirulina en de natuurlijke blauwe kleurstof

In het kader van het Interreg V-project Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Auteur: Van Havermaet Robin/woensdag 12 juli 2017/Categorieën: Innovaties, Algen, Projecten, Europa, Interreg V, Vlaanderen-Nederland, BLAU, Voorlichting, projectinfo, Actueel, Niet-leden

Op 20 april zijn we opnieuw van start gegaan met de teelt van de microalg Spirulina. In het najaar van 2016 voerden we reeds enkele testen uit om een geschikt oogstsysteem te vinden, en nu is de pilootopstelling terug operationeel.

 

 

Het onderzoek gebeurt in het kader van het Interreg Vlaanderen-Nederland project ‘De Blauwe Keten’ en heeft tot doel te komen tot de optimalisatie van de serreteelt van Spirulina. Dit groene goud wordt al gebruikt voor verschillende toepassingen, maar onze focus zal liggen op de maximalisatie van de inhoud aan de natuurlijke blauwe kleurstof die deze microalg bevat, genaamd fycocyanine.

Natuurlijke blauwe kleurstof die deze microalg bevat, genaamd fycocyanine

Foto: De microalg Spirulina bevat de natuurlijke blauwe kleurstof , genaamd fycocyanine.

 

Diverse sectoren zoals de textiel-, bouw-, papier- en voedingsindustrie, zijn vragende partij om met dit product aan de slag te kunnen gaan, maar op dit moment zijn het enkel Azië en de VS die de kleurstof op de markt brengen.

Het concurrentieel voordeel ten opzichte van deze producenten halen we uit het inzetten op een product van hoogstaande kwaliteit. Hiertoe zal het PCG proeven uitvoeren die zoveel mogelijk teeltaspecten belichamen terwijl het totale kostenplaatje ook meegenomen wordt.

Meer info?
Robin Van Havermaet
Elise Vandewoestijne

In samenwerking met

   

 

Print

Aantal keer bekeken (10604)/Commentaren (0)

Links

x