GO

Nieuws

Serreconstructie sterker met gesloten ramen

Serreconstructie sterker met gesloten ramen

Ramen sluiten bij stormweer

Auteur: PCG glasteam/woensdag 12 juli 2017/Categorieën: Gangbare_glasteelt, Actueel, Niet-leden

Bij een windkracht hoger dan 8 Beaufort (62-74 km/u) wordt gesproken van een storm. Tot nog toe werd altijd aangeraden om de ramen aan de luwe zijde bij stormweer te openen op een kier (3-5 cm).

 

 

Recent onderzoek door Hagelunie toont echter aan dat serres sterker zijn wanneer de ramen gesloten zijn tijdens een storm. De buitenwanden van een serre zijn het meest kwetsbaar, om deze zwakke plek te ondersteunen is het belangrijk de ramen de eerste dertig meter tellend vanaf de buitenwand die de wind opvangt gesloten te houden. Als deze ramen open blijven, vormen de buitenwanden en het dak geen stevig constructief geheel. Ook de ramen zelf zijn bij een open stand gevoeliger voor vervorming en dus ook voor glasbreuk. In geval van storm kan de wind ook snel van richting wisselen en is het niet makkelijk om de wind- en luwe zijde te bepalen.

Ramen enkel openen als er reeds schade is Het openen van de ramen is enkel aan te raden wanneer er reeds schade is aan de serre. In dat geval zorgt het openen van de ramen voor drukvermindering en kan het verhinderen dat de wind de serre ‘opblaast’ Vooral in grote serres is er mogelijkheid om buiten de 30 meter zone vanaf de windzijde van de buitenwand ramen te openen.

Dit kan best gebeuren zoals voorgesteld in figuur 1: komt de wind uit richting A, dan kunnen de ramen in afdeling 4 geopend worden aan de luwe zijde, in het geval van windrichting C, kunnen de ramen in afdeling 3 geopend worden aan de luwe zijde. Zit de windrichting recht op de lengterichting van de serre, dan kunnen de ramen in afdeling 3 en/of 4 geopend worden aan de tegenovergestelde kant. Met openen van de ramen wordt telkens een kier van ongeveer 5 cm bedoeld. Trek ook altijd de schermen open bij stormweer, dit om in geval van glasbreuk de schade zoveel mogelijk te beperken.

Figuur 1

Figuur 1: bron = hagelunie

Bekijk de presentatie Brandveiligheid-tuinbouwserres-in-de-praktijk

Print

Aantal keer bekeken (9108)/Commentaren (0)

Documenten

Links