X
GO

Actueel nieuws

120-dagenregeling voor Movento 100 SC in wortel en pastinaak

120-dagenregeling voor Movento 100 SC in wortel en pastinaak

Actualiteiten openluchtteelten juli 2017

Auteur: PCG openluchtteam/dinsdag 11 juli 2017/Categorieën: Thema, gewasbescherming, plagen, Voorlichting, gezien op het veld, Actueel, Niet-leden

Movento 100 SC (spirotetramat) is via een 120-dagenregeling toegelaten tegen wollige wortelluis in wortel en pastinaak. Het product mag aan een dosis van 0,75 l/ha, met max. 4 toepassingen/teelt (interval van 14 dagen) en vanaf 01/07/2017 tot en met 29/10/2017 gebruikt worden.

 

Wortelluizen vormen een witte, wollige massa op de wortels. De bleekgele doffe luizen zitten in deze massa. Ze onttrekken sap van (haar)wortels waardoor - zeker bij droge omstandigheden - pleksgewijze groeiremmingen optreden. De luizen landen begin juni op de wortelbladeren en migreren daarna naar de wortelzone. Onder de grond voeden en planten ze zich verder voort waardoor ze moeilijk onder controle te houden zijn.

Spirotetramat verplaatst zich in de plant zowel van blad naar blad als van blad naar wortel. Hierdoor is het mogelijk om de ondergrondse wortelluizen af te doden door middel van een bovengrondse bladbehandeling. Uit proeven die aanlagen op het PCG blijkt dat Movento 100 SC zeer effectief is tegen deze luizen.

Om de systemische werking te garanderen, moet het product toegepast worden op een actief groeiend gewas. Ook voor de plaagontwikkeling is het best om in het begin van de luisontwikkeling in te grijpen. Daarom raden we aan begin juli een behandeling te plaatsen. Daarnaast wordt aangeraden Trend 90 SL (900 g/l isodecyl-alcohol ethyxylaat) als uitvloeier toe te voegen aan 0,05% tot 0,1 % afhankelijk van de hoeveelheid water die gebruikt wordt.

Print

Aantal keer bekeken (5466)/Commentaren (0)

Links

x