X
GO

Actueel nieuws

Gestreepte aardvlo waargenomen in bloemkool

Gestreepte aardvlo waargenomen in bloemkool

Actualiteiten openluchtteelten juni 2017

Auteur: PCG openluchtteam/woensdag 21 juni 2017/Categorieën: Openluchtteelt, Koolgewassen_OL, bloemkool_OL, Thema, gewasbescherming, plagen, Actueel, Niet-leden

Op een waarnemingsveld in Kruishoutem werd gestreepte aardvlo (Phyllotetra sp.) waargenomen op bloemkool. Deze keversoort is een plaag voor kolen en andere brassica’s.

Bij deze plaag zijn het niet de larven maar de volwassen kevers die de meeste schade aanrichten omdat ze zich voeden aan de bladeren.

De kevers maken met hun kauwende monddelen gaten in de bladeren.

Jonge planten zijn het meest gevoelig voor schade door dit insect.

De huidige droge en warme weersomstandigheden zijn gunstig voor de ontwikkeling van deze kevers, dus houd uw gewas in de gaten.

Schadebeeld van Phyllotetra sp.

Foto: Schadebeeld van Phyllotetra sp.

Veel percelen bloemkool, industrieteelt eerste vrucht, staan momenteel heel droog en hebben grote behoefte aan water aangezien de koolaanleg er is en er maar een beperkt bladvolume aanwezig is. Men is volop gestart met beregenen en dit is meer dan nodig. De oogstpiek wordt verwacht de eerste week van juli. Door het tijdelijk intrekken van de erkenning van middelen op basis van chloorpyrifos in koolgewassen zijn de meeste bloemkolen geplant zonder toediening van granulaat. Het valt af te wachten wat het resultaat wordt, nu de meeste bloemkolen geplant zijn zonder een plantvoetbehandeling met chloorpyrifos.

Print

Aantal keer bekeken (7116)/Commentaren (0)

x