X
GO

Actueel nieuws

Verimark 20 SC, een nieuw middel tegen koolvlieg op de plantbak

Verimark 20 SC, een nieuw middel tegen koolvlieg op de plantbak

Actueel openluchtteelten april 2017

Auteur: PCG openluchtteam/donderdag 13 april 2017/Categorieën: Openluchtteelt, Koolgewassen_OL, koolgewassen_algemeen_OL, Thema, gewasbescherming, ziekten, Voorlichting, gezien op het veld, Actueel, Niet-leden

Chloorpyrifos en dimethoaat kunnen sinds dit jaar niet meer ingezet worden voor de bestrijding van koolvlieg in diverse koolgewassen.

Enkel middelen op basis van spinosad (Tracer, Boomerang en Conserve Pro) en pyrethroiden/pyrethrinen (zoals Karate Zeon en Bio-Pyretrex) hebben nog een erkenning. Jonge koolplanten moeten - zeker door het wegvallen van deze erkenningen - preventief beschermd worden tegen koolvlieg.

 

 

Sinds 1 april is Verimark 20 SC (cyantraniliprole) toegelaten voor het gebruik tegen koolvlieg in spruitkool, broccoli, bloemkool (witte en groene) en sluitkool (kabuiskool, witte, rode, savooi- en spitskool) voor een termijn van 120 dagen. Net als de middelen op basis van spinosad, moet Verimark 20 SC als een plantbakbehandeling toegepast worden (erkende dosis: 15 ml/1000 planten).

Uit eigen onderzoek blijkt dat Tracer en Verimark 20 SC een gelijkaardige, zeer goede preventieve bescherming geven tegen koolvlieg. In het kader van resistentiemanagement is het goed dat er een alternatief is voor spinosad.

Maak vóór de toepassing de persblokken of trayplantjes vochtig maar niet te nat om uitspoeling vermijden. Gebruik hiervoor ± 200 ml water per m². Zorg bij de toepassing voor een uniforme verdeling van het product, gebruik hiervoor ± 500 ml water per m², regen na de toepassing snel af met ± 1000 ml water per m².

Voer de behandeling niet uit in felle zon!

Print

Aantal keer bekeken (8997)/Commentaren (0)

Links

x