X
GO

Actueel nieuws

Rode geblokte paprika consumentenonderzoek 2016

Rode geblokte paprika consumentenonderzoek 2016

Smaakonderzoek rode geblokte paprika 2016

Auteur: Van Steenkiste Jana/donderdag 15 december 2016/Categorieën: Gangbare glasteelt, Vruchtgroenten, paprika, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Actueel, Proefverslag, Niet-leden

In het consumentenonderzoek rode geblokte paprika werd nagegaan wat de invloed van ras is op de acceptatie van paprika’s door consumenten op het gebied van smakelijkheid, smaak, textuur en uiterlijk. Ook werd het opgeloste stofgehalte van de vruchten gemeten als maat voor hun zoetheid.

 

 

Objecten
Keessie = 35-192 RZ (Rijk Zwaan), Hein = 35-193 RZ (Rijk Zwaan), WLS 2215-15 (Westland Seeds), WLS 2090-15 (Westland Seeds), PR08273 (Syngenta), Nesbitt = 35-189 RZ (Rijk Zwaan), Subban = 35-190 RZ (Rijk Zwaan), Fabris = 35-182 RZ (Rijk Zwaan), Maldonado = E20B.0065 (Enza), Redline (Rijk Zwaan), Maduro = E20B.3750 (Enza), Redwing = 35-154 RZ (Rijk Zwaan).


 
Keessie - 35-192 RZ - Rijk Zwaan

    
Hein - 35-193 RZ - Rijk Zwaan

 
  Keessie = 35-192 RZ (Rijk Zwaan)
  Hein = 35-193 RZ (Rijk Zwaan)
 
         
 
WLS 2215-15 - Westland Seeds

 
WLS 2090-15 - Westland Seeds

 
  WLS 2215-15 (Westland Seeds)
  WLS 2090-15 (Westland Seeds)
 
         
 
PR08273 - Syngenta

 
Nesbitt - 35-189 RZ - Rijk Zwaan

 
  PR08273 (Syngenta)
  Nesbitt = 35-189 RZ (Rijk Zwaan)
 
         
 
Subban - 35-190 RZ - Rijk Zwaan

 
Fabris - 35-182 RZ - Rijk Zwaan

 
  Subban = 35-190 RZ (Rijk Zwaan)
  Fabris = 35-182 RZ (Rijk Zwaan)
 
         
 
Maldonado - E20B.0065 - Enza

 
Redline - Rijk Zwaan

 
  Maldonado = E20B.0065 (Enza)
  Redline (Rijk Zwaan)
 
         
 
Maduro - E20B.3750- Enza

 
Redwing - 35-154 RZ - Rijk Zwaan

 
  Maduro = E20B.3750 (Enza)
  Redwing = 35-154 RZ (Rijk Zwaan)
 

 

Resultaten
De tabel (Gemiddelde score voor smakelijkheid, aantrekkelijkheid en acceptatie van zoetheid, stevigheid en kleur van rassen gele paprika in juni 2016. Gemiddelden met eenzelfde letter zijn niet significant verschillend van elkaar (Tukey p = 0,05)) en de figuur (Opgeloste stofgehalte van verschillende rassen rode paprika in juni 2016) kunnen in het bijhorend rapport geraadpleegd worden.

Bespreking
Op 14, 15 en 16 juni 2016 beoordeelden 89 consumenten 8 van de 12 objecten paprika in deze smaakproef (59 à 60 consumenten per object). De paprika’s van het ras WLS 2090-15 (Westland Seeds) vonden de consumenten heel erg lekker en de lekkerste uit de proef. Deze paprika’s kregen een score van 6,9 voor smakelijkheid op een schaal van 0 (absoluut niet lekker) t.e.m. 10 (heel lekker). Ook de paprika’s van de rassen Hein (Rijk Zwaan), PR08273 (Syngenta), Fabris (Rijk Zwaan), Maldonado (Enza) en Redwing (Rijk Zwaan) vond men heel lekker. Alle voorgenoemde paprika’s kregen een score van 5,9 of hoger. Gematigd lekker en het minst lekker in deze proef waren de paprika’s van het ras Redline (Rijk Zwaan, score 5,2). De paprika’s van de rassen WLS 2090-15 en PR08273 waren significant lekkerder dan de paprika’s van de rassen WLS 2215-15 (Westland Seeds), Nesbitt (Rijk Zwaan) en Redline.

De paprika’s van het ras PR08273 hadden met 7,3 °Brix het hoogste gemiddelde opgeloste stofgehalte van alle paprika’s in deze proef (Figuur 3). De paprika’s van het ras Keessie hadden met 6,0 °Brix het laagste opgeloste stofgehalte, significant lager dan de paprika’s van de rassen Hein, PR08273, Fabris en Maduro (Enza).

Qua zoetheid kwamen de paprika’s van het ras WLS 2090-15 het dichtst in de buurt van de ideale zoetheid, deze paprika’s vond men net iets te weinig zoet. Ook de paprika’s van de rassen PR08273 en Fabris kwamen aardig in de buurt van de ideale zoetheid. De paprika’s van de overige rassen beoordeelden de consumenten als te weinig zoet. Het minst zoet en significant minder zoet dan de drie eerder genoemde rassen waren de paprika’s van het ras Nesbitt.

Wat de stevigheid betreft, vonden de consumenten de paprika’s van volgende rassen ideaal stevig: Keessie, WLS 2215-15, WLS 2090-15, Fabris en Redwing. Iets te stevig waren de paprika’s van de rassen Hein, PR08273, Nesbitt, Subban (Rijk Zwaan), Maldonado, Redline en Maduro.

Op gebied van uiterlijk waren de paprika’s van het ras WLS 2090-15 heel aantrekkelijk en het meest aantrekkelijk in deze proef. Deze paprika’s kregen een gemiddelde score van 7,2 op een schaal van 0 (niet aantrekkelijk) tot en met 10 (heel aantrekkelijk). Ook de paprika’s van de rassen Redline (score 6,9) en Hein (score 6,8) vond men heel aantrekkelijk. Eerder vermelde drie rassen waren significant aantrekkelijker dan de paprika’s van de rassen Maldonado (score 5,8; nog steeds aantrekkelijk), Subban (score 5,1; gematigd aantrekkelijk) en Keessie (score 4,8; eerder niet aantrekkelijk).

Ook bij de acceptatie van de rode kleur waren er significante verschillen tussen de rassen. Er waren paprika’s die de consumenten te donker rood vonden, namelijk de papriak’s van de rassen Subban, Maldonado en in mindere mate ook Maduro. Er waren paprika’s die men te bleek vond, namelijk de paprika’s van de rassen Keessie, WLS 2215-15, en in mindere mate ook PR08273 en Redwing. Een ideale rode kleur vond men terug bij de paprika’s van de rassen Hein, WLS 2090-15, Nesbitt, Fabris en Redline.

De paprika’s van het ras WLS 2090-15 scoorden in het algemeen zowel voor smaak als uiterlijk heel erg goed. Ook de paprika’s van de rassen Hein en Fabris werden erg geapprecieerd door de consumenten. De paprika’s van het ras Maduro vielen uit de boot op gebied van smaak en de paprika’s van de rassen Keessie en Subban vielen uit de boot op gebied van uiterlijk en kleur.

Besluit
De paprika’s van het ras WLS 2090-15 (Westland Seeds) vinden de consumenten heel erg lekker en de lekkerste uit de proef. Ook de paprika’s van de rassen Hein (Rijk Zwaan), PR08273 (Syngenta), Fabris (Rijk Zwaan), Maldonado (Enza) en Redwing (Rijk Zwaan) vindt men heel lekker. Gematigd lekker en het minst lekker in deze proef zijn de paprika’s van het ras Redline (Rijk Zwaan). De paprika’s van de rassen WLS 2090-15 en PR08273 zijn significant lekkerder dan de paprika’s van de rassen WLS 2215-15 (Westland Seeds), Nesbitt (Rijk Zwaan) en Redline.

De paprika’s van het ras PR08273 hebben met 7,3 °Brix het hoogste gemiddelde opgeloste stofgehalte van alle paprika’s in deze proef. De paprika’s van het ras Keessie (Rijk Zwaan ) hebben met 6,0 °Brix het laagste opgeloste stofgehalte, significant lager dan de paprika’s van de rassen Hein, PR08273, Fabris en Maduro (Enza).

Qua zoetheid komen de paprika’s van het ras WLS 2090-15 het dichtst in de buurt van de ideale zoetheid, deze paprika’s vindt men net iets te weinig zoet. Ook de paprika’s van de rassen PR08273 en Fabris komen aardig in de buurt van de ideale zoetheid, al zijn ook zij iets te weinig zoet. De paprika’s van de overige rassen beoordelen de consumenten als te weinig zoet. Het minst zoet en significant minder zoet dan de drie eerder genoemde rassen zijn de paprika’s van het ras Nesbitt.

Wat de stevigheid betreft, vinden de consumenten de paprika’s van volgende rassen ideaal stevig: Keessie, WLS 2215-15, WLS 2090-15, Fabris en Redwing. Iets te stevig zijn de paprika’s van de rassen Hein, PR08273, Nesbitt, Subban (Rijk Zwaan), Maldonado, Redline en Maduro.

Op gebied van uiterlijk zijn de paprika’s van het ras WLS 2090-15 heel aantrekkelijk en het meest aantrekkelijk in deze proef. Ook de paprika’s van de rassen Redline en Hein vindt men heel aantrekkelijk. Eerder vermelde drie rassen zijn significant aantrekkelijker dan de paprika’s van de rassen Maldonado (nog steeds aantrekkelijk), Subban (gematigd aantrekkelijk) en Keessie (eerder niet aantrekkelijk).

Ook bij de acceptatie van de rode kleur zijn er significante verschillen tussen de rassen. Er zijn paprika’s die de consumenten te donker rood vinden, namelijk de paprika’s van de rassen Subban, Maldonado en in mindere mate ook Maduro. Er zijn paprika’s die men te bleek vindt, namelijk de paprika’s van de rassen Keessie, WLS 2215-15, en in mindere mate ook PR08273 en Redwing. Een ideale rode kleur vindt men terug bij de paprika’s van de rassen Hein, WLS 2090-15, Nesbitt, Fabris en Redline.

De paprika’s van het ras WLS 2090-15 scoren in het algemeen zowel voor smaak als uiterlijk heel erg goed. Ook de paprika’s van de rassen Hein en Fabris worden erg geapprecieerd door de consumenten. De paprika’s van het ras Maduro vallen uit de boot op gebied van smaak en de paprika’s van de rassen Keessie en Subban vallen uit de boot op gebied van uiterlijk en kleur.

 

Volledig rapport Rode geblokte paprika smaak- en consumentenonderzoek 2016

 

Verklaring van de kwaliteitsverantwoordelijke
De kwaliteitsverantwoordelijke verklaart dat het onderzoek werd uitgevoerd volgens de kwaliteitsborgingspunten vastgelegd in het intern kwaliteitssysteem van het PCG.

Samenwerking
Het gebruikswaardeonderzoek paprika werd uitgevoerd in samenwerking met het Proefstation voor de Groenteteelt (Sint-Katelijne-Waver), het Proefcentrum Hoogstraten (Meerle) en het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (Heverlee).

Bijlagen
Annex 1: Scoreformulier

publicatiejaar2016
afdelingSmaak
Teelt of thema
  • Paprika
Print

Aantal keer bekeken (5157)/Commentaren (0)

Tags: rassen

Documenten

Links

x