X
GO

Actueel nieuws

Gele geblokte paprika consumentenonderzoek 2016

Gele geblokte paprika consumentenonderzoek 2016

Smaak- en consumentenonderzoek gele geblokte paprika 2016

Auteur: Van Steenkiste Jana/donderdag 15 december 2016/Categorieën: Gangbare glasteelt, Vruchtgroenten, paprika, Smaak, Vruchtgewassen, paprika, Projecten, GMO, LAVA, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Actueel, Niet-leden

In het consumentenonderzoek gele geblokte paprika werd nagegaan wat de invloed van ras is op de acceptatie van paprika’s door consumenten op het gebied van smakelijkheid, smaak, textuur en uiterlijk. Ook werd het opgeloste stofgehalte van de vruchten gemeten als maat voor hun zoetheid.

 

Objecten
35-251 RZ (Rijk Zwaan), 35-252 RZ (Rijk Zwaan), WLS 1225 (Westland Seeds), WLS 2272-15 (Westland Seeds), E20B.0132 (Enza), Y07951 (Syngenta), San Siro = MY3 (De Ruiter), Kaite = E20B.0073 (Enza), MY2 = DRPB 1161 (De Ruiter), Allrounder = 35-239 RZ (Rijk Zwaan).

 

 
35-251 RZ - Rijk Zwaan

    
35-252 RZ - Rijk Zwaan

    
  35-251 RZ
(Rijk Zwaan)
  35-252 RZ
(Rijk Zwaan)
 
         
 
Allrounder - 35-239 RZ - Rijk Zwaan

 
E20B.0132 - Enza

 
  Allrounder 35-239 RZ
(Rijk Zwaan)
  E20B.0132
(Enza)
 
         
 
Kaite - E20B.0073 - Enza

 
MY2 - DRPB 1161 - De Ruiter

 
  Kaite E20B.0073
(Enza)
  MY2 = DRPB 1161
(De Ruiter)
 
         
 
San-Siro - MY3 - De Ruiter

 
WLS 2272-15 - Westland Seeds

 
  San Siro = MY3
(De Ruiter)
  WLS 2272-15
(Westland Seeds)
 
         
 
WSL 1225 - Westland Seeds

 
Y07951 - Syngenta

 
  WLS 1225
(Westland Seeds)
  Y07951
(Syngenta)
 


Resultaten
De tabel (Gemiddelde score voor smakelijkheid, aantrekkelijkheid en acceptatie van zoetheid, stevigheid en kleur van rassen gele paprika in juni 2016. Gemiddelden met eenzelfde letter zijn niet significant verschillend van elkaar (Tukey p = 0,05)) en de figuur (Opgeloste stofgehalte van verschillende rassen gele paprika in juni 2016) kunnen geraadpleegd worden in het bijhorend rapport.

 

Bespreking
Op 7, 8 en 9 juni 2016 beoordeelden 75 consumenten 8 van de 10 objecten paprika in deze proef (57 à 66 consumenten per object). Op de paprika’s van het ras 35-251 RZ (Rijk Zwaan) na die de consumenten gematigd lekker vonden, waren alle paprika’s in deze proef lekker tot heel lekker. De paprika’s van het ras MY2 (De Ruiter) waren de lekkerste met een score van 6,5 op een schaal van 0 (absoluut niet lekker) tot 10 (heel lekker). Deze paprika’s waren significant lekkerder dan de paprika’s van de rassen 35-251 RZ, 35-252 RZ (Rijk Zwaan) en WLS 1225 (Westland Seeds) die het minst lekker bevonden werden, doch nog steeds matig lekker (score 5,1 à 5,4) waren.

De paprika’s van het ras WLS 2272-15 (Westland Seeds) hadden het hoogste opgeloste stofgehalte (6,5 °Brix), zoals te zien in Figuur 3. Deze waarde was significant hoger dan het opgeloste stofgehalte van de paprika’s van de rassen 35-251 RZ, 35-252 RZ, E20B.0132 (Enza) en San Siro (De Ruiter). De paprika’s van het ras 35-251 RZ hadden met een opgeloste stofgehalte van 5,4 °Brix het laagste gehalte in deze proef.

Alle paprika’s uit de proef werden als te weinig zoet beoordeeld, zonder significante verschillen tussen de rassen.

Op de stevigheid van de paprika’s van het ras Y07951 (Syngenta) na die men iets te weinig stevig vond en de paprika’s van het ras Kaite (Enza) die men net iets te stevig vond, was de stevigheid van alle rassen paprika in de proef ongeveer ideaal. De verschillen waren significant.

Wat het uiterlijk betreft, vonden de consumenten de paprika’s van Allrounder (Rijk Zwaan) heel aantrekkelijk en de aantrekkelijkste uit deze proef. Op een schaal van 0 (niet aantrekkelijk) tot en met 10 (heel aantrekkelijk) kregen deze paprika’s een gemiddelde score van 7,3. Deze paprika’s waren significant aantrekkelijker dan de paprika’s van de rassen WLS 2272-15 (ook nog heel aantrekkelijk) en 35-251 RZ (niet aantrekkelijk). De overige paprika’s waren ook heel aantrekkelijk.

Qua gele kleur vonden de consumenten de paprika’s van de rassen 35-252 RZ en Y07951 het meest ideaal. De paprika’s van het ras Allrounder hadden een te donkere en de paprika’s van de rassen E20B.0132 en MY3 een iets te donkere gele kleur. De paprika’s van het ras 35-251 RZ hadden een veel te bleke kleur, de paprika’s van de rassen WLS 2272-15 en Kaite een te bleke kleur en de paprika’s van de rassen WLS 1225 en MY2 een iets te bleke kleur. De verschillen tussen de kleuren waren significant.

Over het algemeen gezien scoorden de paprika’s van het ras 35-251 RZ het minst goed, zowel op gebied van smaak als uiterlijk. De lekkerste paprika’s waren deze van de rassen MY2, WLS 2272-15 en San Siro. De aantrekkelijkste paprika’s waren, ondanks een iets te donkere kleur, deze van het ras Allrounder.

Besluit
Op de paprika’s van het ras 35-251 RZ (Rijk Zwaan) na die de consumenten gematigd lekker vinden, zijn alle paprika’s in deze proef lekker tot heel lekker. De paprika’s van het ras MY2 (De Ruiter) zijn de lekkerste paprika’s uit deze proef. Deze paprika’s zijn significant lekkerder dan de paprika’s van de rassen 35-251 RZ, 35-252 RZ (Rijk Zwaan) en WLS 1225 (Westland Seeds) die het minst lekker zijn, doch nog steeds matig lekker zijn.

De paprika’s van het ras WLS 2272-15 (Westland Seeds) hebben het hoogste opgeloste stofgehalte (6,5 °Brix). Deze waarde is significant hoger dan het opgeloste stofgehalte van de paprika’s van de rassen 35-251 RZ, 35-252 RZ, E20B.0132 (Enza) en San Siro (De Ruiter). De paprika’s van het ras 35-251 RZ hebben met een opgeloste stofgehalte van 5,4 °Brix het laagste gehalte in deze proef.

Alle paprika’s uit de proef zijn te weinig zoet volgens de consumenten, zonder significante verschillen tussen de rassen.

Op de stevigheid van de paprika’s van het ras Y07951 (Syngenta) na die men iets te weinig stevig vindt en de paprika’s van het ras Kaite (Enza) die men net iets te stevig vindt, is de stevigheid van alle rassen paprika in de proef ongeveer ideaal.

Wat het uiterlijk betreft, vinden de consumenten de paprika’s van Allrounder (Rijk Zwaan) heel aantrekkelijk en de aantrekkelijkste uit deze proef. Deze paprika’s zijn significant aantrekkelijker dan de paprika’s van de rassen WLS 2272-15 (ook nog heel aantrekkelijk) en 35-251 RZ (niet aantrekkelijk). De overige paprika’s zijn ook heel aantrekkelijk, maar zonder significant verschil met Allrounder. Ze zijn wel allen significant aantrekkelijker dan de paprika’s van het ras 35-251 RZ.

Qua gele kleur vinden de consumenten de paprika’s van de rassen 35-252 RZ en Y07951 het meest ideaal. De paprika’s van het ras Allrounder hebben een te donkere en de paprika’s van de rassen E20B.0132 en San Siro een iets te donkere gele kleur. De paprika’s van het ras 35-251 RZ hebben een veel te bleke kleur, de paprika’s van de rassen WLS 2272-15 en Kaite een te bleke kleur en de paprika’s van de rassen WLS 1225 en MY2 een iets te bleke kleur. De verschillen tussen de kleuren zijn significant.

Over het algemeen gezien scoren de paprika’s van het ras 35-251 RZ het minst goed, zowel op gebied van smaak als uiterlijk. De lekkerste paprika’s zijn deze van de rassen MY2, WLS 2272-15 en San Siro. De aantrekkelijkste paprika’s zijn, ondanks een iets te donkere kleur, deze van het ras Allrounder.

Verklaring van de kwaliteitsverantwoordelijke
De kwaliteitsverantwoordelijke verklaart dat het onderzoek werd uitgevoerd volgens de kwaliteitsborgingspunten vastgelegd in het intern kwaliteitssysteem van het PCG.

 

Volledig rapport Komkommer smaak- en consumentenonderzoek 2016

 

Samenwerking
Het gebruikswaardeonderzoek paprika werd uitgevoerd in samenwerking met het Proefstation voor de Groenteteelt (Sint-Katelijne-Waver), het Proefcentrum Hoogstraten (Meerle) en het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (Heverlee) en LAVA.

publicatiejaar2016
afdelingSmaak
Teelt of thema
  • Paprika
Print

Aantal keer bekeken (7347)/Commentaren (0)

Tags: rassen

Documenten

Links

x