X
GO

Actueel nieuws

Komkommer smaak- en consumentenonderzoek 2016

Komkommer smaak- en consumentenonderzoek 2016

Smaak- en consumentenonderzoek komkommer 2016

Auteur: Van Steenkiste Jana/donderdag 15 december 2016/Categorieën: Gangbare glasteelt, Vruchtgroenten, komkommer, Smaak, Vruchtgewassen, komkommer, Projecten, GMO, LAVA, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Actueel, Proefverslag, Niet-leden

In het consumentenonderzoek komkommer werd nagegaan wat de invloed van ras is op de acceptatie van komkommers door consumenten op het gebied van smakelijkheid, (hoeveelheid) smaak, sappigheid, knapperigheid en uiterlijk.



Objecten
Komkommer smaak
- en consumentenonderzoek 2016 met Proloog (Rijk Zwaan), Dee-Zire (Enza), Roxanna (Rijk Zwaan), Lausanna (Rijk Zwaan), DRCE 6769 (De Ruiter), Bonaire (Rijk Zwaan), Bonifacio (Rijk Zwaan), Ad Raise (Nunhems).

 
Ad Raise - Nunhems

    
Bonaire - Rijk Zwaan

    
  Ad Raise
(Nunhems)
  Bonaire
(Rijk Zwaan)
 
         
 
Bonifacio - Rijk Zwaan

 
Dee-Zire - Enza

 
  Bonifacio
(Rijk Zwaan)
  Dee-Zire
(Enza)
 
         
 
DRCE 6769 - De Ruiter

 
Lausanna - Rijk Zwaan

 
  DRCE 6769
(De Ruiter)
  Lausanna
(Rijk Zwaan)
 
         
 
Proloog - Rijk Zwaan

 
Roxanna - Rijk Zwaan

 
  Proloog
(Rijk Zwaan)
  Roxanna
(Rijk Zwaan)
 

 

Resultaten
De onderstaande tabellen kunnen in het rapport geraadpleegd worden:

  • Tabel 2: Gemiddelde score voor smakelijkheid, (hoeveelheid) smaak, sappigheid en knapperigheid van verschillende rassen komkommer in juli 2016. Gemiddelden met eenzelfde letter zijn niet significant verschillend van elkaar (Tukey p = 0,05).

  • Tabel 3: Gemiddelde score voor uiterlijk en acceptatie van de vorm en kleur van verschillende rassen komkommer in juli 2016. Gemiddelden met eenzelfde letter zijn niet significant verschillend van elkaar (Tukey p = 0,05).

  • Tabel 4: Antwoorden op de vraag “Noem 5 zaken waarop u let bij het kopen van komkommers in de winkel.” met het aantal keer dat het antwoord gegeven werd.

 

Bespreking
Op 13, 14 en 15 juli 2016 beoordeelden 60 consumenten (Figuur 2) acht rassen komkommers. Na het proeven van alle potjes werden de acht rassen ook op uiterlijk beoordeeld. Alle resultaten zijn in figuren en tabellen weergegeven.

De komkommers van het ras Proloog (Rijk Zwaan) waren heel lekker en hadden een heel goede smaak. Zowel voor smakelijkheid als voor smaak kregen deze komkommers de hoogste gemiddelde scores in deze proef. Qua hoeveelheid smaak waren ze ideaal. Ook qua sappigheid en knapperigheid vonden de consumenten deze komkommers ideaal. Daarbovenop waren deze komkommers aantrekkelijk, hadden ze een mooie vorm en een ideale kleur. Als commentaar werd wel 6 keer genoteerd dat men deze komkommers te lang vond.

De meest aantrekkelijke komkommers kwamen van het ras Dee-Zire (Enza). Deze komkommers hadden een heel mooie vorm en ideale kleur. Op gebied van smaak vielen ze echter tegen, hiervoor scoorden ze het minst van alle komkommers. De consumenten vonden deze komkommers niet lekker. Op de komkommers van het ras Bonaire na waren deze komkommers significant minder lekker dan alle andere rassen in deze proef. De smaak was niet goed. De komkommers hadden net iets te weinig smaak en waren te weinig knapperig. De sappigheid was wel ideaal.

De komkommers van het ras Roxanna (Rijk Zwaan) waren heel aantrekkelijk en heel scoorden goed voor vorm en kleur. Er werd wel 4 keer genoteerd dat men deze komkommers te dik vond. De komkommers waren gematigd lekker en hadden een matige smaak. Ze hadden net iets te weinig smaak volgens de consumenten, maar waren wel optimaal qua sappigheid en knapperigheid.

De komkommers van het ras Lausanna (Rijk Zwaan) waren lekker. De smaak van de komkommer vonden de consumenten gematigd goed en net iets te weinig doorsmaken. Op gebied van sappigheid en knapperigheid scoorden deze komkommers wel goed. De komkommers van het ras Lausanna waren gematigd aantrekkelijk en de minst aantrekkelijke komkommers uit deze proef. De vorm was gematigd mooi en was het minst mooi uit deze proef, significant minder aantrekkelijk dan de komkommers van de rassen Proloog, Dee-Zire en Roxanna. De consumenten vonden de komkommers ook te bleek van kleur. Er werd 6 keer genoteerd dat men vond dat deze komkommers te veel geribd waren of te veel oneffenheden hadden.

De komkommers van het ras DRCE 6769 (De Ruiter) waren lekker. De smaak was gematigd goed en mocht wat meer doorsmaken. De komkommers waren wel goed qua sappigheid en knapperigheid. Op gebied van uiterlijk scoorden deze komkommers goed. Ze waren aantrekkelijk, hadden een mooie vorm ideale groene kleur.

Niet lekker waren de komkommers van het ras Bonaire (Rijk Zwaan). Naast de smaak die niet goed was, hadden deze komkommers ook te weinig smaak en waren ze te weinig knapperig. Ze waren wel goed qua sappigheid. Het uiterlijk was aantrekkelijk. De vorm van de komkommers was mooi, maar men vond ze net iets te bleek van kleur. Men noteerde ook als minpunt dat de kleur niet egaal was (7 keer).

De komkommers van het ras Bonifacio (Rijk Zwaan) waren lekker, hadden een gematigd goede smaak die iets sterker mocht zijn en waren ideaal sappig en knapperig. Het uiterlijk van deze komkommers viel wat tegen. Ze waren matig aantrekkelijk en de op één na minst aantrekkelijke komkommers in deze proef. De vorm was redelijk mooi, maar de kleur was veel te bleek. De bleke kleur werd ook nog 5 keer expliciet als minpunt genoteerd.

De komkommers van het ras Ad Raise (Nunhems) vonden de consumenten lekker. Ze hadden een gematigd goede smaak die iets sterker mocht zijn en waren ideaal sappig en knapperig. Zij waren aantrekkelijk en hadden een mooie vorm en ideaal groene kleur.

Over het algemeen gezien scoorden qua smaak de komkommers van het ras Proloog het best en vielen de komkommers van de rassen Dee-Zire en Bonaire tegen. Op gebied van uiterlijk scoorden de rassen Dee-Zire en Roxanna het best, maar waren ook de komkommers van de rassen Proloog, DRCE 6769 en Bonaire aantrekkelijk. Niet aantrekkelijk waren de komkommers van de rassen Lausanna en Bonifacio. Zowel smaak als uiterlijk in overweging genomen scoorden de komkommers van het ras Proloog het best in dit onderzoek.

Er werd in dit consumentenonderzoek ook navraag gedaan waarop men let bij het aankopen van komkommers. Elke deelnemer moest 5 zaken noteren (Tabel 4). Hieruit bleek dat de consument vooral let op stevigheid van de komkommer. Daarbovenop heeft men liefst een donkergroene komkommer zonder schade aan de schil die niet te dik is. Andere zaken waar de consument op let zijn of de komkommer recht is, niet gerimpeld (duidt op versheid) is , een egale dikte over de volledige lengte van de vrucht heeft en middelgroot is.

Besluit
De komkommers van het ras Proloog (Rijk Zwaan) zijn heel lekker en hebben een heel goede smaak. Qua hoeveelheid smaak, sappigheid en knapperigheid zijn ze ideaal. Daarbovenop zijn deze komkommers aantrekkelijk, hebben ze een mooie vorm en een ideale kleur.

De meest aantrekkelijke komkommers komen van het ras Dee-Zire (Enza). Ze hebben een heel mooie vorm en ideale kleur. Op gebied van smaak vallen ze echter tegen, hiervoor scoren ze het minst van alle komkommers. De consumenten vinden deze komkommers niet lekker. De smaak is niet goed. De komkommers hebben net iets te weinig smaak en zijn te weinig knapperig. De sappigheid is wel ideaal.

De komkommers van het ras Roxanna (Rijk Zwaan) zijn heel aantrekkelijk en scoren heel goed voor vorm en kleur. De komkommers zijn gematigd lekker en hebben een matige smaak. Ze hebben net iets te weinig smaak volgens de consumenten, maar zijn wel optimaal qua textuur (sappigheid en knapperigheid).

De komkommers van het ras Lausanna (Rijk Zwaan) zijn lekker. De smaak van deze komkommer vinden de consumenten gematigd goed en net iets te weinig doorsmaken. Op gebied van sappigheid en knapperigheid scoren deze komkommers wel goed. De komkommers van het ras Lausanna zijn gematigd aantrekkelijk en de minst aantrekkelijke komkommers uit deze proef. De vorm is gematigd mooi en het minst mooi in deze proef. De consumenten vinden de komkommers ook te bleek van kleur.

De komkommers van het ras DRCE 6769 (De Ruiter) zijn lekker. De smaak is gematigd goed en mag wat meer doorsmaken. De komkommers zijn wel goed qua sappigheid en knapperigheid. Ook op gebied van uiterlijk scoren deze komkommers goed. Ze zijn aantrekkelijk, hebben een mooie vorm en een ideale groene kleur.

Niet lekker zijn de komkommers van het ras Bonaire (Rijk Zwaan). Naast de smaak die niet goed is, hebben deze komkommers ook te weinig smaak en zijn ze te weinig knapperig. Ze zijn wel goed qua sappigheid. Het uiterlijk is aantrekkelijk. De vorm van de komkommers is mooi, maar men vindt ze net iets te bleek van kleur.

De komkommers van het ras Bonifacio (Rijk Zwaan) zijn lekker, hebben een gematigd goede smaak die iets sterker mag zijn en zijn ideaal sappig en knapperig. Het uiterlijk van deze komkommers valt wat tegen. Ze zijn matig aantrekkelijk en de op één na minst aantrekkelijke komkommers in deze proef. De vorm is redelijk mooi, maar de kleur is veel te bleek.

De komkommers van het ras Ad Raise (Nunhems) zijn lekker, hebben een gematigd goede smaak die iets sterker mag zijn en zijn ideaal sappig en knapperig. Zij zijn aantrekkelijk en hebben een mooie vorm en ideaal groene kleur.

Algemeen gezien scoren qua smaak de komkommers van het ras Proloog het best en vallen de komkommers van de rassen Dee-Zire en Bonaire tegen. Op gebied van uiterlijk scoren de rassen Dee-Zire en Roxanna het best, maar zijn ook de komkommers van de rassen Proloog, DRCE 6769 en Bonaire aantrekkelijk. Niet aantrekkelijk zijn de komkommers van de rassen Lausanna en Bonifacio. Zowel smaak als uiterlijk in overweging genomen scoren de komkommers van het ras Proloog het best in dit onderzoek. 

Verklaring van de kwaliteitsverantwoordelijke
De kwaliteitsverantwoordelijke verklaart dat het onderzoek werd uitgevoerd volgens de kwaliteitsborgingspunten vastgelegd in het intern kwaliteitssysteem van het PCG.

Volledig rapport Komkommer smaak- en consumentenonderzoek 2016

 

Samenwerking
Het gebruikswaardeonderzoek komkommer werd uitgevoerd in samenwerking met het Proefstation voor de Groenteteelt (Sint-Katelijne-Waver) en LAVA.

publicatiejaar2016
afdelingSmaak
Teelt of thema
  • Komkommer
Print

Aantal keer bekeken (10757)/Commentaren (0)

Tags: rassen

Documenten

Links

x