X
GO

Actueel nieuws

Presentaties studiedag IPM: eerst info dan fyto!

Presentaties studiedag IPM: eerst info dan fyto!

Agriflanders in de Flanders Expo te Gent - vrijdag 13.01.2017

Auteur: PCG team/maandag 16 januari 2017/Categorieën: Thema, gewasbescherming, onkruiden, plagen, ziekten, Voorlichting, studiedag, Actueel, Presentaties, Niet-leden

Geslaagde studiedag op Agriflanders

Op vrijdag 13 januari 2017 organiseerde het PCG, in samenwerking met het PCA en de provincie Oost-Vlaanderen, de studievoormiddag 'IPM: eerst info, dan fyto' waarin alle aspecten van een duurzame, verantwoorde en beredeneerde gewasbescherming aan bod kwamen.

Bart Debussche van de Vlaamse Overheid beet op deze leerrijke studiedag de spits af met het wetgevend kader dat omschrijft wat kan en moet in een geïntegreerde gewasbescherming (IPM) en ook hoe het opgevolgd zal worden. Nadien werd dieper ingegaan op de diverse facetten van IPM.

De provincie Oost-Vlaanderen zet zich immers al jaren in voor een natuurrijk landbouwbeheer, voor en samen met landbouwers. Katrien Baetens lichtte dit kort toe. Ze stelde ook de veldgids nuttige insecten en roofmijten’ voor, wat een waardevol instrument is voor elke land- en tuinbouwer. Deze is gratis te bestellen op hun website.

Vervolgens onderstreepte Pieter Van Haverbeke van het PCA het belang van adviesmodellen in de ziektebestrijding in aardappelen. Het PCA-waarschuwingsmodel voor aardappelziekte staat op punt en wordt reeds vele jaren toegepast, een nieuw adviesmodel voor Alternaria zit in de pijplijn.

Daarna kregen we een overzicht van biologische gewasbeschermingsmiddelen en hoe het onderzoek rond biologische gewasbescherming verloopt op het PCG.

Luc De Reycke vulde dit aan met praktijkvoorbeelden van IPM in de groenteteelt: hoe kunnen we alle stappen van IPM zoals preventie, monitoring en interventie toepassen in de groenteteelt en hoe telen we residu-arme groenten?

Voor interventie in IPM en dus het duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is een goede spuittechniek cruciaal. David Nuyttens van het ILVO benadrukte het belang van de doppenkeuze daarin en gaf nog een tip: voor vragen hierover kan je beroep doen op de handige spuithulp website www.spuithulp.be.

Tenslotte leerden we van Elise Vandewoestijne wat het Waterportaal is en hoe we verstandig en duurzaam kunnen omgaan met restvloeistoffen van gewasbeschermingsmiddelen.

Kortom, het is een bijzonder leerrijke studiedag geworden die het hele terrein waaruit geïntegreerde gewasbestrijding bestaat heeft bestreken.

Presentaties

 

Samenwerking

  

Print

Aantal keer bekeken (14955)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x