X
GO

Actueel nieuws

Vergeling oudste bladeren veldsla

Vergeling oudste bladeren veldsla

Actualiteiten teelten onder beschutting december 2016

Auteur: Crappé Sara/donderdag 15 december 2016/Categorieën: Gangbare glasteelt, Bladgewassen, veldsla, Thema, gewasbescherming, ziekten, Voorlichting, gezien op het veld, Actueel, Niet-leden

De laatste tijd krijgen we op het PCG opnieuw meldingen binnen van veldsla waarbij de oudste bladeren vergelen. De vergeling beperkt zich niet tot de kiemlobben, ook de echte bladeren verkleuren geel.

In het begin van de teelt groeit de veldsla wel goed, pas vanaf een bladlengte van ongeveer 5 cm beginnen de planten achter te komen in groei en treden er verwelkingsverschijnselen op.

Dezelfde problemen werden vorig jaar ook al eens vastgesteld rond dezelfde periode (kortste dagen). Tot nog toe werd dit enkel bij veldsla voor de verse markt opgemerkt.

De symptomen van de vergeling komen niet overeen met de ouderdomsvergeling die soms optreedt. Bij ouderdomsvergeling treedt immers geen groeiachterstand op en beperkt het vergelen zich meestal tot de kiemlobben. De oorzaak van dit probleem ligt veeleer in een gebrek aan licht en een hoge RV.

De oorzaak van het nieuwe probleem van vergeling van de bladeren is nog niet gekend. Heeft u vergelijkbare of andere problemen op uw bedrijf, neem dan zeker contact op met ons of breng wat plantjes binnen op het proefcentrum voor verder onderzoek.

Meer info?
Sara Crappé

Print

Aantal keer bekeken (5501)/Commentaren (0)

Links

x