X
GO

Actueel nieuws

Kropsla rassen zomer 2015

Kropsla rassen zomer 2015

Rassenproef kropsla zomerteelt 2015

Auteur: Crappé Sara/dinsdag 15 december 2015/Categorieën: Gangbare glasteelt, Bladgewassen, kropsla, Projecten, Vlaamse Overheid, Dept. L en V, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

In deze rassenproef kropsla worden verschillende variëteiten kropsla getest op gebruikswaarde tijdens een
zomerteelt. Er werd gezaaid op 27/05/2015, planten gebeurde op 18/06/2015 en de oogst volgde op 24/07/2015. Bij oogst vond een uitgebreide beoordeling plaats die zowel de opbrengst, kwaliteit en ziektegevoeligheid van de verschillende rassen evalueerde.

 

Objecten
Cosmopolia (Rijk Zwaan), Espirando (Enza), Fairly = E01B.10312 (Enza), Lucrecia = 42-131 RZ (Rijk Zwaan), Motivo (Syngenta), Nisava (Syngenta), Zendria (Rijk Zwaan).

Resultaten

Tabel: Gewasbeoordeling

Tabel: Gewasbeoordeling

Tabel: Oogstbeoordeling

Tabel: Oogstbeoordeling

Tabel: Kropbeoordeling

Tabel: Kropbeoordeling

Tabel: Bakbeoordeling en wegval

Tabel: Bakbeoordeling en wegval

Validiteit van de resultaten
De proef kende een hoge druk van smet waardoor de sla in een jong stadium geoogst werd.

Bespreking
Er was een hoge druk van smetaantasting in de proef waardoor beslist werd om de proef in een jong stadium te oogsten. Alle rassen waren vrij sterk aangetast door smet. Het jonge oogsten en wegsnijden van aangetast blad had tot gevolg dat alle rassen een laag oogstgewicht hadden. Er konden weinig statistische verschillen aan getoond worden in de proefresultaten.

De proef lag ook op twee andere locaties aan (Inagro en PSKW). Ook daar werden weinig verschillen tussen de rassen gevonden. Cosmopolia (Rijk Zwaan), Faily (Enza), Motivo (Syngenta) en Zendria (Rijk Zwaan) kwamen daar telkens als beste rassen uit de bus.

Besluit
Door de hoge smetaantasting moet de sla in een te jong stadium geoogst worden. Dit vroege oogsten in combinatie met het wegsnijden van het aangetaste blad heeft een erg laag kropgewicht tot gevolg. Er worden bij de beoordeling weinig duidelijke verschillen tussen de rassen gevonden. Op de andere locaties waar dezelfde proef aanlag worden ook weinig verschillen tussen de rassen opgetekend. Daar halen Cosmopolia (Rijk Zwaan), Fairly (Enza), Motivo (Syngenta) en Zendria (Rijk Zwaan) de beste resultaten.

Volledig rapport Rassenproef kropsla zomer glasteelt 2015

publicatiejaar2015
afdelingGangbaar glas
Teelt of thema
  • Kropsla
Print

Aantal keer bekeken (3137)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x