X
GO

Actueel nieuws

Let op voor ziekten in de late herst- en winterprei!

Let op voor ziekten in de late herst- en winterprei!

Actualiteiten openluchtteelten november 2016

Auteur: PCG openluchtteam/donderdag 10 november 2016/Categorieën: Openluchtteelt, Prei_OL, Thema, gewasbescherming, ziekten, Voorlichting, gezien op het veld, Actueel, Niet-leden

Tot op heden is de ziektedruk vrij beperkt gebleven. Zolang de temperatuur niet onder het vriespunt daalt, is het aangewezen het gewas regelmatig te controleren op roest en in te grijpen indien nodig. Sommige rassen die gevoelig zijn voor roest vertoonden in de praktijk ook roest. Indien je te laat ingrijpt, is het moeilijk deze ziekte onder controle te houden.

Doordat het dit najaar nog maar weinig geregend heeft, zit er momenteel weinig papiervlekkenziekte in de prei. Volgens de weersvoorspellingen wordt er vanaf nu dagelijks voldoende neerslag voorspeld om de ziekte te doen toenemen. Het is belangrijk om nu de planten preventief te beschermen. Aangezien papiervlekkenziekte een grondgebonden ziekte is, is het voor de bestrijding ervan heel belangrijk rekening te houden met de voorgeschiedenis van het perceel.

Stond er in het verleden regelmatig prei die soms aangetast was door papiervlekkenziekte, dan zal er frequenter moeten bestreden worden dan wanneer dit niet het geval was. Indien er de laatste 4 tot 5 jaar geen prei geteeld werd, dan is de kans op een aantasting klein en mag het bestrijdingsinterval groter zijn. 

Ook een goede ontwatering is belangrijk voor de beheersing van papiervlekkenziekte. Naast de gekende middelen is er sinds dit jaar een bijkomend middel in de handel, namelijk Infinito aan 1,6 l/ha. De resultaten van dit middel waren in de proeven van het afgelopen seizoen uitstekend.

Op verschillende percelen wordt een duidelijke toename van Fusarium en/of van Pseudomonas syringae vastgesteld. Dit is een gevolg van de langdurende droogte in de zomer/herfst gevolgd door een groeistoot na de neerslag in oktober. De bacterievlekken zijn duidelijk geel en vettig en zitten vooral in het hart van de plant. Aangezien nu een koudere periode aangebroken is, zal de bacterie stilvallen. Zowel tegen Fusarium als tegen bacterie kan niets ondernomen worden.

Print

Aantal keer bekeken (6309)/Commentaren (0)

Links

x