X
GO

Actueel nieuws

Proefveldbezoek Praktijkdag Prei ... enkele resultaten

Proefveldbezoek Praktijkdag Prei ... enkele resultaten

Rassen vroege herfstprei, korte prei rassen, differentiatie en prei in de winkelrekken - zondag 09.10.2016

Auteur: PCG openluchtteam/vrijdag 21 oktober 2016/Categorieën: Openluchtteelt, Prei_OL, Thema, Afzet, Voorlichting, proefveldbezoek, studiedag, Actueel, Niet-leden

Op Zondag 9 oktober 2016 ging de Internationale Praktijkdag Prei door op het PCG. Tijdens deze vijfde editie kon men de hele dag terecht voor demonstraties, rondleidingen langs de proeven of een bezoekje aan de beurs. De voor- en namiddag werden aan elkaar gekoppeld met een seminarie 'Boer zoekt consument'. De demonstraties stonden in het teken van een correcte spuittechniek met het oog op een goede efficiëntie en het beperken van drift. Het verschil tussen doppen en tussen spuitapparatuur in driftreductie werd heel duidelijk in de demonstraties. In dit artikel geven we de resultaten van enkele interessante proeven weer.


Rassenproef vroege herfst
De prei werd in 4 herhalingen geplant op 14 juni 2016, na de grote regenval van eind mei, begin juni en vlak voor een periode met opnieuw veel neerlag. De teelt startte moeilijk en bij de eerste oogst (23/09) was de gemiddelde productie maar 33 ton per hectare. Er werd beregend vanaf eind augustus en ondertussen is ongeveer 60 l/m² water toegediend. Er werd begin september wat bijbemest. De groei was echter heel beperkt tot half september. Bij de oogst stond de prei wel groeikrachtig waardoor bij veel variëteiten veel bladbreuk voorkwam. Naar schatting is er ondertussen een goeie 5 ton productie bijgekomen.

Enkele rassen, zoals Krypton, zullen makkelijk 7 ton bijgemaakt hebben. De resultaten van de tweede oogst zullen het eindresultaat dus nog sterk beïnvloeden.

Curling en Skater deden het goed vooral door het hoge aandeel Flandria en een goede gemiddelde opbrengst. Skater schoonde wel iets minder vlot en vertoonde redelijk wat bladbreuk.

Ook Nunton gaf een relatief goede opbrengst in een zeer goede kwaliteitssortering. Dit ras leverde een donkere, opgerichte prei met een korte bladschakeling. Het schonen mocht iets vlotter verlopen.

Poulton stond zeker nog niet op gewicht en bleek zeer gevoelig voor bladbreuk waardoor zelfs het aandeel Flandria wat wegzakte.

SG 1866 scoorde bij deze eerste oogst zeer goed: een relatief hoge opbrengst en een goede kwaliteitssortering. De prei stond met een redelijke bladkleur uniform op het veld. SG 1866 vertoonde weinig bladbreuk, was kort geschakeld en schoonde vlot. We zijn benieuwd of dit ras standhoudt bij de tweede oogst rond eind oktober.

Ook SV3225Zl deed het goed, een donkere prei met weinig bladbreuk die vlot te schonen is.

Cherokee haalde bij deze vroege oogst een relatief hoge productie en leverde veel Flandria. Dit ras stond uniform, donker en opgericht op het veld maar was moeilijker te schonen.

Krypton is de referentie voor de oogst tot half september en is ook de referentie voor wat schoningssnelheid betreft. Krypton vertoonde weinig bladbreuk maar was al wat bleker van kleur.

Grafiek: Opbrengst, sortering en kwaliteit rassenproef vroege herfstprei 2016

Grafiek: Opbrengst, sortering en kwaliteit rassenproef vroege herfstprei 2016


Differentiatie van prei in de supermarkt
De meeste Vlaamse producenten van prei zetten hun prei af op de veiling of leveren aan de diepvriesindustrie. Het streefdoel voor de versmarkt is Flandria kwaliteit. Belangrijkste kenmerken van Flandria kwaliteit zijn:

 • Een donkere bladkleur
 • Korte overgang wit-groen
 • Voldoende wit
 • Goede houdbaarheid
 • Weinig of geen problemen met doorgroei
 • Weinig of geen problemen met bruine strepen

In de winkelrekken kan je echter een veel gedifferentieerder aanbod vinden. Voorbeelden hiervan zijn korte prei met een lengte van maximum 35 cm die dwars in de kist gelegd wordt, enkel het wit van prei geseald, …

Op het PCG werd in het kader van de Praktijkdag Prei een demo rond differentiatie en een rassenproef korte prei, met als doel deze dwars in de kist te leggen, opgezet. Belangrijke vragen voor prei dwars in de kist zijn: Wat is de optimale verhouding wit- (schacht)-groen? Wat is de optimale dikte? Op basis daarvan kan er verder onderzoek verricht worden naar teelttechnische aspecten zoals optimale plantafstanden, rassenkeuze, plantdiepte, ...

 
Internationale Praktijkdag Prei - Prei in de winkelrekken
     
Internationale Praktijkdag Prei - Prei in de winkelrekken
 
         

 

Rassenproef korte prei
In de rassenproef korte prei werden volgende rassen opgenomen: Krypton (Nunhems), Curling (Bejo), Nunton (Nunhems), Oberon (Syngenta), Poulton (Nunhems), Skater (Bejo), SV3225ZL (Seminis), Delmas (Syngenta) en E65B.096 (Enza zaden). Door de natte weersomstandigheden is er laat geplant, namelijk op 6 juli 2016 en was de opbrengst bij de eerste oogstbeurt begin oktober laag (rond de 20 ton/ha).

De optimale maatsortering voor prei met een lengte van 35 cm is waarschijnlijk 25 mm à 35 mm. De eerste oogstresultaten geven aan dat men gemiddelde verliezen van 32 à 40 % mag verwachten om prei in te korten. Bijna alle rassen hadden de goede verhoudingen en toonden zich zeer mooi in de kist.

E65B.096 had echter een heel lange schacht met heel weinig groen.

Nunton haalde de beste opbrengst. Dit lijkt logisch aangezien dit ras veel gebruikt wordt voor prepacks in UK.

Ook Curling, Oberon en SV 3225ZL deden het goed.

Korte prei - Prei dwars in de kist


Demo differentiatie prei
Om telers inspiratie te geven op de Praktijkdag werd een demo differentiatie prei aangelegd. Verschillende types rassen zoals Bulgina (stokprei), Longton (lange schachten), Krypton (zware prei) en Poulton (klassiek product) werden in de proef opgenomen. Tevens werd diep en ondiep geplant en met nauwe en wijde plantafstanden om het optimale type te kunnen tonen. Er werd op volle lengte en dwars in de kist verpakt.

Bij de oogst was het duidelijk dat de voorziene eigenschappen gezien worden bij het geoogste product. Poulton is de prei die wij momenteel het vaakst terugvinden op de veiling.

Krypton levert de zwaarste prei met de dikste sortering.

Curling vormt een korte schacht met een korte overgang maar met een mooi donker blad.

Longton levert prei met een fijne sortering met een lange schacht. Wanneer dieper wordt geplant, is de opbrengst redelijk gelijklopend met ondiep planten maar de sortering is fijner en het aandeel wit is uiteraard langer.

Bij nauwere plantafstanden zien wij weinig verschil in uitzicht van het product maar de opbrengst stijgt. Bij wijder planten zien wij het omgekeerde. Er is er geen verschil te zien in product maar de opbrengst is lager. De mooiste prei voor dwars in de kist wordt bekomen met Curling diep geplant. Deze heeft een wit-groen verhouding van 70-30 en levert veel wit en weinig overgang van wit naar groen.


Prei in de winkelrekken
Naast de proef korte prei en de demo rond differentiatie werd, in het kader van de Praktijkdag, een beperkte studie uitgevoerd van het aanbod prei in de winkel. In zes grootwarenhuizen in de nabije omgeving van het PCG werd prei aangekocht. De grootwarenhuizen in deze studie waren

 • Aldi
 • Lidl
 • AD Delhaize
 • Colruyt
 • Carrefour
 • Albert Hein.

Consumentenonderzoek uitgevoerd op het PCG wijst immers uit dat de Belg zijn groenten vooral koopt in de supermarkt. Alle in de winkels aangeboden soorten en verpakkingen prei werden aangekocht en meegenomen naar het PCG ter verduidelijking van de demo differentiatie.

Heel opvallend is dat de prei die aangevoerd wordt op de veilingen bijna nergens op dezelfde wijze terug te vinden is in de winkelrekken. Slechts in één van de zes winkels werd losse prei op volle lengte aangeboden en de kwaliteit ervan was slecht. Uiteraard is dit een momentopname en kan geen oordeel geveld worden of dit dikwijls/altijd zo is.


Wat is er te koop?
De zoektocht naar prei in de supermarkten is niet simpel. Prei heeft een wit/groene kleur en valt niet op tussen de andere groenten. De meeste voorkomende prei, in vijf van de zes grootwarenhuizen, is korte prei. Deze heeft een lengte van 32 à 35 cm en wordt overal zonder wortel aangeboden. De tweede, meest voorkomende soort prei is busselprei. Dit is in vier van de zes winkels te vinden. Zoals eerder gemeld werd maar één keer losse prei gevonden en één keer babyprei. Versneden prei was er in drie grootwarenhuizen, soms in verschillende volumes.

De herkomst van de prei is dikwijls onduidelijk. Wij vonden prei met de Belgische vlag op en met de mededeling 'Herkomst België', maar dit product had echt de kenmerken van Nederlandse prei. In een ander grootwarenhuis stond vermeld 'Herkomst België/Nederland/Spanje' en daar ging het duidelijk over Belgische prei. In nog een ander grootwarenhuis stond op de bordjes 'Herkomst Spanje' en op de verpakking stond 'Herkomst België'.

Ook de kostprijs is uiteraard verschillend tussen de soorten. In één grootwarenhuis wordt prei per stuk verkocht, in de meeste is dit per kg. Losse prei per kg en busselprei zijn het goedkoopst. De ingekorte prei (los of verpakt) kost gemiddeld 38 % meer dan de losse prei op volle lengte. Babyprei kost 15 maal meer dan losse prei op volle lengte. Bio prei in flow pack kost 2,3 maal de prei van losse prei op volle lengte.


Conclusie bezoeken grootwarenhuizen
De prei met de grootste omzetvolume op veilingen, namelijk losse prei op volle lengte met de kwaliteit Flandria, wordt bijna niet teruggevonden in de supermarkt. Vraag is wat er met de Flandria prei gebeurt. Is de losse Flandria prei de basis van het product dat wij in de supermarkten vinden of is dit vooral een exportproduct?

Ingekorte prei is het meest aangeboden product in de supermarkten in de directe omgeving van het PCG (Deinze). 

De kwaliteit van dit product is uitstekend.

Verder worden ook veel bussels aangeboden in verpakkingen van 1 kg.

Nog een conclusie van deze studie is dat supermarkten meer inspanningen dienen te leveren om herkomsten van hun producten correct weer te geven en hun product opvallender in de rekken te plaatsen. Misschien kan (kleurrijke) verpakking hier een oplossing voor bieden.

Print

Aantal keer bekeken (8482)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x