X
GO

Actueel nieuws

Bloemkool tweede vrucht industrie 2016

Bloemkool tweede vrucht industrie 2016

Rassenproef industriebloemkool tweede vrucht 2016

Auteur: PCG openluchtteam/vrijdag 21 oktober 2016/Categorieën: Openluchtteelt, Koolgewassen, bloemkool, Thema, rassen, Voorlichting, gezien op het veld, Actueel, Niet-leden

Het najaar van 2016 was reeds vroeg droog. Het heeft op de meeste plaatsen bijna niet meer geregend vanaf de tweede week van augustus. Een droogteresistent ras is voor een dergelijk teeltseizoen zeer belangrijk. Ook in 2009 en 2011 was het najaar zeer droog en moest er in de tweede vrucht beregend worden. Gelukkig zijn nieuwe bloemkoolvariëteiten duidelijk sterker tegen droogtestress.

Bij de oogst waren er vooral veel problemen met harigheid. Dit is een gevolg van een startende bladgroei op de kool door het terug overgaan van de generatieve naar de vegetatieve fase. Tevens komt ook mos en rand of tipburn voor op de hartbladeren. Tipburn is een gevolg van wisselende weersomstandigheden meestal op een rijkelijk uitgegroeid gewas en veroorzaakte op verschillende percelen Sclerotinia rot op de kool. Zowel harigheid en mos hebben te maken met een watertekort in verschillende ontwikkelingsfases van de kool.

 

         
 
Harigheid (geen mos) bij bloemkool
    
Tipburn in bloemkool
 
   Foto: Harigheid (geen mos) bij bloemkool    Foto: Tipburn in bloemkool  

 

Op verschillende percelen werd wel voldoende beregend maar werd er te laat gestart. Er zijn ook verschillen in aanwezigheid van Sclerotinia tussen percelen. De oorzaak van het verschil zit in de beregening. Indien verschillende keren, kleine hoeveelheden werd geïrrigeerd met een te korte interval tussen de gietbeurten bevordert dit de ontwikkeling van Sclerotinia.

Een warm gewas beregenen, terug laten opdrogen en opwarmen en kort daarna opnieuw beregenen is beduidend minder interessant dan een tweetal grote gietbeurten kort na elkaar. Een koeler gewas water geven verlaagt het risico. Enkele rassen blijken gevoeliger voor tipburn dan andere.

In de rassenproef van het PCG vertonen de meeste variëteiten tipburn in meer of mindere mate, behalve David en Gohan die tot aan de oogst een zeer gezond gewas behielden. In Giewont zagen we een matige aantasting van tipburn. Er waren rassen met meer aantasting van Sclerotinia maar dit bleef beperkt tot maximaal 3 à 5% van de kolen. Op sommige percelen was dit veel erger. De oogst van de bloemkolen verloopt momenteel, vooral door de koude nachten, trager dan de voorbije weken.

 
Sclerotinia in bloemkool
 
Rand op inwendige blaadjes bij bloemkool ten gevolge van droogte
 
   Foto: Sclerotinia in bloemkool    Foto: Rand op inwendige blaadjes bij bloemkool ten gevolge van droogte  

 

In de rassenproef te Aarsele die geplant werd op 6 juli 2016 met een plantafstand van 70 cm op 52 cm komen de gekende variëteiten meestal goed uit de proef. David en Gohan scoren door een goede gewaskwaliteit (geen tipburn) en leveren een goede opbrengst aan met een goede kwaliteit. Ook bij Giewont is de oogst nu bijna afgerond en zullen de resultaten goed zijn met een goede koolkwaliteit en hoge stukgewichten.

Bij de laatste oogstbeurten vertoonde dit ras wel wat mos. Freebel heeft het in deze proef goed gedaan met goede opbrengsten, een snelle oogst en een goede kwaliteit. De nieuwe rassen Ovindoli (Seminis) en Toledo (Bejo) hebben het uitstekend gedaan in de proef. Ovindoli positioneert zich na Fortaleza en vlak voor Freebel. Toledeo is een sterke verbetering op Balboa en levert een bolronde, vaste kool met een klein snijvlak en ronde roosjes.

De vroegste rassen deden het in deze proef wat minder goed. Dit heeft voornamelijk te maken met de zeer warme temperaturen gedurende de koolvorming en ook met watertekort tijdens de koolaanleg. Het perceel werd door de proefveldhouder beregend volgens de behoeftes van Giewont, de variëteit op de rest van het veld, voor de vroegste rassen in deze proef was dit te laat. Fortaleza deed het niet goed met vooral veel losse rozen onderaan. Clarina had bijzonder weinig blad gevormd en de koolkwaliteit en het koolgewicht waren hierdoor ondermaats.

Op het demoperceel in Ardooie kon iedereen zien dat, mits een rasgerichte vochtvoorziening, ook na dit droge groeiseizoen met Clarina goede tot hoge stukgewichten en een goede kwaliteit kon gehaald worden. Jericho is een variëteit van Sakata welke zelfs onder deze omstandigheden makkelijk een goed gewas vormde maar de koolkwaliteit was vooral op het einde van de oogst minder goed. Tijdens de demodagen in Nederland zagen we enkele nieuwe nummers van dit zaadhuis met veel betere kwaliteiten. Deze zouden we graag volgend jaar in onze proeven zien op onze bodems.

Print

Aantal keer bekeken (11650)/Commentaren (0)

Links

x