Het LA-traject 'Optimalisatie van een faagtherapie tegen bacteriële pathogenen in kool en prei' is gestart op 1/10/2016 en wordt uitgevoerd door KU Leuven als expert op vlak van bacteriofaagonderzoek, het ILVO als referentiecentrum voor bacteriële pathogenen in de landbouw en de praktijkcentra PCG, PSKW en Inagro. Het PCG is coördinator en heeft samen met PSKW en Inagro een hechte band met de landbouwsector.>
Bacteriën beheersen is voor vele telers een frustrerende aangelegenheid. Xanthomonas campestris pv. campestris (of Xcc) dat zwartnervigheid veroorzaakt in kool en Pseudomonas syringae pv. porri (of Pspo)dat bladvlekken veroorzaakt in prei ontsnappen niet aan deze regel.
De beheersingstools blijven beperkt tot preventieve en hygiënische maatregelen, die door de latente aanwezigheid van Pspo op plantmateriaal en door de hoge bacteriedruk in productievelden onvoldoende zijn. In een LA-traject willen we Xcc in kool en Pspo in prei beheersen d.m.v. een innovatieve biologische gewasbescherming op basis van bacteriofagen.
Deze studie vormt een vervolg op het LA-traject 'Beheersing van bacteriële pathogenen bij de opkweek van kolen en prei' (2011 – 2015). Hierin werden de eerste, veelbelovende resultaten bekomen met bacteriofagen. De hoofddoelstelling van dit vervolgtraject is de reeds gegenereerde resultaten vertalen naar een strategie die door fytofarmaceutische bedrijven of spinoffs kan opgenomen worden om nieuwe, innovatieve producten aan te maken en aan te leveren aan de telers.
Het onderzoek wordt gefinancierd door VLAIO met cofinanciering van:
- LAVA
- Boerenbond
- P.H.A.G.E.
- DCM, Bi-PA
- Globachem
- NV Roger Maes
- Nunhems B.V.
- Enza Zaden R&D B.V.
- Bejo Zaden B.V.
- Rijk Zwaan Breeding.
Fagen zijn natuurlijke, biologische, zelf-amplicerende bestrijders die bovendien geen residuen achterlaten op de groenten. Eerst en vooral willen we fagen op een efficiënte manier kunnen toepassen.
Deze bacteriebestrijdende virussen moeten bescherming bieden waar de plant het nodig heeft. Daarnaast willen we faagpreparaten op industriële schaal kunnen produceren. Ze moeten stabiel zijn, zowel bij opslag als na toepassing en ze moeten een blijvende werkzaamheid garanderen.
Faagpreparaten moeten gevaloriseerd kunnen worden, ze moeten erkend en beschermd kunnen worden. Ook dit maakt een onderdeel uit van de doelstellingen. Telers moeten zich bewust zijn van problemen met en oplossingen voor Xcc en Pspo. We willen telers uiteindelijk vertrouwd maken met bacteriofagen als ecologisch verantwoorde bestrijders en hen de nodige instructies geven.
Meer info?
Louis Lippens
In samenwerking met
