X
GO

Actueel nieuws

Rassen veldsla vierde gamma en belichting

Rassen veldsla vierde gamma en belichting

Actualiteiten teelten onder beschutting september 2016

Auteur: PCG glasteam/donderdag 15 september 2016/Categorieën: Gangbare glasteelt, Bladgewassen, veldsla, Actueel, Niet-leden
Rassen veldsla 4e gamma
In de rassenproef veldsla winterteelt werden 11 rassen van 4 zaadhuizen onderling vergeleken. De proef lag aan op een praktijkperceel en werd gezaaid voor 4e gamma aan 750 zaden/m² op 29/10/2015. Oogsten vond plaats op 29/01/2016. Bij oogst werden de rassen beoordeeld op kwaliteit en opbrengst.

Tabel: Objecten veldsla winterrassen vierde gamma glasteelt 2015

Tabel: Objecten veldsla winterrassen vierde gamma glasteelt 2015

De rassen in de proef waren aan elkaar gewaagd en er kon geen echte koploper onder de verschillende rassen onderscheiden worden.

Trophy, Baron en Revelle zijn zeker een goede keuze voor deze teeltperiode.

Trophy is een vroeg ras en is enkele dagen eerder oogstklaar dan de andere rassen. Het ras weet die snelle groei ook nog te combineren met een goede kwaliteit, Trophy scoorde onder andere erg sterk op lepelblad.

Baron en Revelle halen ook een hoge opbrengst en goede kwaliteit. De tabel geeft de rassen weer die opgenomen zijn in de rassenproef veldsla winterteelt 2015.

Het ras Selexion (Bayer) werd uitgezaaid maar niet opgenomen in de beoordeling aangezien er problemen waren met de genetica van dit ras.

Belichtingsseizoen

Voor de belichte teelten zijn er een aantal aandachtspunten om goed van start te gaan en een goed teeltverloop te hebben tijdens het belichtingsseizoen 2016-2017.

Voor de telers die nog de klassieke hogedruk natriumlampen (SON-T lampen) gebruiken, is het interessant om de reflectoren goed schoon te maken om een betere lichtverdeling in de serre te hebben. 

Daarnaast zal er ook aandacht besteed moeten worden aan het klimaat in de serre wanneer deze lampen aangeschakeld worden. Zo zal er minder verwarmd moeten worden in vergelijking met de serres die uitgerust zijn met LED-belichting door de warmteafgifte van de lampen, maar de kans op rand is wel groter naarmate de SON-T lampen sterker belichten. Omwille hiervan is het aangewezen de lichtintensiteit van SON-T lampen niet hoger in te stellen dan 50 µmol/m²/s.

Daarentegen kan een hogere lichtintensiteit (veiligheidshalve tot 70 µmol/m²/s) aangehouden worden met LED-belichting. De lichtintensiteit van de armatuur kan gemeten worden met een PAR-sensor.

Tenslotte blijft de donkerperiode een vaste waarde in verschillende belichte teelten. Standaard wordt in tomatenteelt een donkerperiode van 6 uur ingelast en kan dus maximaal 18 uur belicht worden. Bij sla bedraagt de donkerperiode minimum 8 uur.

Print

Aantal keer bekeken (5115)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x