X
GO

Actueel nieuws

Vlaamse biosector gaat voor innovatie op maat

Vlaamse biosector gaat voor innovatie op maat

Tweede editie netwerkdag ‘Techniek in de bio tuinbouw’

Auteur: PCG bio beschutte teelt PCG bio beschutte teelt/dinsdag 13 september 2016/Categorieën: Bio_beschutte_teelt, algemeen_bioteelt_BIO, Kruiden, algemeen_kruiden_KR, Thema, gewasbescherming, onkruiden, teelttechniek, Bodem, Voorlichting, studiedag, Actueel, Niet-leden

Op 8 september ging op Biologische plukboerderij 'De Grenshoeve' de tweede editie van de netwerkdag & beursTechniek in de bio tuinbouw’ door. Meer dan 300 bioboeren en sectorgerelateerden kwamen naar Bellegem om de innovaties uit de sector te bekijken.  Via velddemo’s, workshops en infostands van leveranciers werd heel wat informatie aangeboden over diverse technische thema’s. Nieuw dit jaar waren de demonstraties en workshops voor kleinfruitteelten.

De biologische tuinbouwsector in Vlaanderen bestaat voor een belangrijk deel uit kleine tot middelgrote bedrijven met focus op korte keten werking. Deze groep bedrijven is groeiende en kenmerkt zich door een sterke gedrevenheid: gedreven om biologisch te telen, gedreven om de klanten in een breed aanbod van bio-groenten te voorzien en gedreven om door te groeien naar een verdere professionalisering. Een passende, betaalbare mechanisatie op maat van het bedrijf is hierbij een speerpunt. Niet alleen voor de teler een hele uitdaging maar ook voor de toeleverende sector om aan deze vraag te voldoen. 

Bart Naeyaert, West-Vlaams gedeputeerde voor landbouw en tevens voorzitter van CCBT, gaf omstreeks 13u het startschot van de dag. Machines voor onkruidbestrijding en bodembewerking maakten het hoofdaandeel uit van het programma. Maar bijvoorbeeld ook zaai- en plantmachines, afdekmaterialen voor teelten en teeltbedden, irrigatie- en tunnelsystemen, en tips & tricks om het hoofd te bieden aan de suzukii-fruitvlieg, kwamen aan bod in het dagprogramma. Een 30-tal standhouders gaven het beursgedeelte vorm. 

Heel wat toeleveranciers in de tuinbouw hebben steeds meer aandacht voor de noden van kleinere bedrijven en er zijn ook nieuwe, jonge toeleveranciers op de markt die zich specifiek op deze sector toeleggen, denk maar aan de elektrische Naïo-schoffelrobot. Naast de nieuwste ontwikkelingen van toeleveranciers, werden ook eigen ontwerpen van bioboeren gedemonstreerd in het veld, waaronder enkele ontwerpen van het Franse netwerk Atelier Paysan, en konden de bezoekers deelnemen aan een rondleiding op het gastbedrijf De Grenshoeve.

 
De elektrische Naïo-schoffelrobot
     
De Vibroplanche: een ontwerp van Atelier Paysan
     
De Vibroplanche: een ontwerp van Atelier Paysan
         
 Foto: De elektrische Naïo-schoffelrobot    Foto's: De Vibroplanche, een ontwerp van Atelier Paysan 

 

Het brede aanbod van technieken dat getoond werd op de netwerkdag bewijst dat de biosector innovatie niet uit de weg gaat. Het diverse gamma aan mogelijkheden voor mechanisatie heeft heel wat telers dan ook inspiratie kunnen bieden om hun bedrijf verder te professionaliseren. Maar de netwerkdag was daarnaast ook een echte ontmoetingsdag. Telers konden kennismaken met interessante toeleveranciers, maar ook collega-telers ontmoeten en met hen hun ervaringen en noden op gebied van techniek op hun bedrijf uitwisselen.

 


De dag werd in schoonheid afgesloten met de uitreiking van de innovatieprijs aan de meest creatieve bioboer. 8 deelnemers waagden hun kans en stelden hun eigen ontwerp voor aan het publiek. Uiteindelijk ging Klaas Ysebaert met de hoofdprijs lopen. Hij ontwikkelde de e-Weeder, een lichte elektrische werktuigendrager voor schoffelwerk in de bioteelt.

 
De e-Weeder van Klaas Ysebaert, winnaar van de innovatieprijs 2016
      
Werktuigendrager van Hak
     
 Foto: De e-Weeder van Klaas Ysebaert    Foto: Werktuigendrager van Hak

 

 

Meer info?

PCG bio beschutte teelten
Carmen Landuyt
+32 (0)9 331 60 85

 

Samenwerking

De netwerkdag is een initiatief van CCBT, Inagro, PCG en Proefcentrum Pamel, en kadert in een CCBT-project met steun van de Vlaamse overheid en Triodos Fonds.

 

Print

Aantal keer bekeken (18762)/Commentaren (0)

Links

x