X
GO

Actueel nieuws

Koolmotalarm blijft nog steeds van kracht

Koolmotalarm blijft nog steeds van kracht

Telers die vroeg starten met behandelen, krijgen de rupsenpopulatie het best onder controle.

Auteur: PCG openluchtteam/woensdag 13 juli 2016/Categorieën: Openluchtteelt, Koolgewassen_OL, koolgewassen_algemeen_OL, Thema, gewasbescherming, plagen, Voorlichting, gezien op het veld, Actueel, Niet-leden

Koolmotten worden opnieuw massaal waargenomen. De nieuwe generatie ontluikt uit de poppen die reeds aanwezig zijn op de planten. Deze motten leggen eitjes waaruit kleine rupsen komen die zich tegoed doen aan het bladweefsel. De bestrijding is lastiger dan normaal. Het is daarom belangrijk om tijdig in te grijpen. Telers die vroeg starten met behandelen, krijgen de rupsenpopulatie het best onder controle. Enkele tips:

 

 

  • Zolang er levende rupsen worden waargenomen, is een behandeling nodig.

  • Wissel af met de voorradige middelen. Start met chloorantraniliprole (Coragen) om de opbouw en ontwikkeling tegen te gaan. Dit middel kan zich net als spinosad (Tracer, Conserve Pro, Boomerang) translaminair verspreiden over het bladoppervlak.

    Bij aanwezigheid van rupsen kan een contactgif gebruikt worden o.b.v. Bacillus thuringiensis (Xentari, Dipel), indoxacarb (Steward) of pyrethroïden (Decis, Karate Zeon, …). Deze middelen zijn niet-systemisch en verplaatsen zich dus niet in de plant.

    Pyrethroïden en spinosad worden afgebroken door UV, gebruik ze daarom niet bij zonnig weer!

  • Een plantbakbehandeling met spinosad - die erkend is tegen koolvlieg - heeft kort na plant een nevenwerking op rupsen. Tips voor een goede toepassingstechniek zijn verder in het artikel 'Plantbakbehandeling Tracer efficiënt tegen koolvlieg' te vinden.
Print

Aantal keer bekeken (10346)/Commentaren (0)

Links

x