X
GO

Actueel nieuws

Yacon: geslaagde kennisuitwisseling

Yacon: geslaagde kennisuitwisseling

Infomoment 'De teelt van Yacon onder de loep' ging door op het PCG - maandag 25.04.2016

Auteur: Tack Annelien/vrijdag 20 mei 2016/Categorieën: Innovaties, yacon_INNO, Projecten, Andere, YACOMIX, Thema, rassen, teelttechniek, bewaring, Afzet, Voorlichting, projectinfo, studiedag, Actueel, Niet-leden

Eind april werd op het PCG de teelt van yacon voorgesteld aan geïnteresseerde telers. Zowel telers uit Vlaanderen als Nederland kwamen luisteren naar de onderzoeksresultaten die de afgelopen 5 jaar gerealiseerd werden op het proefcentrum. De belangstelling voor deze nieuwe teelt is groot, zo blijkt. Veel telers zijn op zoek naar alternatieve teelten die nieuwe mogelijkheden kunnen bieden voor hun bedrijf. De teelt van yacon vraagt weinig input en zorgt voor extra afwisseling in de teeltrotatie.

Tijdens het infomoment werden de voornaamste proefresultaten van de afgelopen onderzoeksjaren naar voor gebracht. Verschillende thema’s werden toegelicht:

  • teelttechniek
  • rassenonderzoek
  • mechanisatie
  • bewaring
  • consumentenonderzoek.

Tenslotte werd ook het potentieel van yacon voor de verse markt en industrie besproken. De knollen kunnen aangewend worden voor talrijke toepassingen

  • fruitsappen
  • smoothies
  • zuivelproducten
  • conserven
  • diepvriesgerechten

Vooral de knapperige textuur van de knollen, zelfs na hittebehandelingen of invriezen, lijkt een erg interessante eigenschap te zijn voor de verwerkende industrie. Uiteraard zullen niet alleen de telers maar ook de afzet moeten overtuigd worden van de mogelijkheden van dit nieuwe product.

In 2016 zal in het verdere onderzoek gefocust worden op teeltoptimalisatie in functie van mechanisatie en zal de invloed van deze mechanisatie op de bewaring van de knollen opgevolgd worden.

Om de teelt meer bekendheid te geven en verschillende veldcondities te vergelijken, zullen demoproeven aangelegd worden bij enkele telers. Daarnaast zal verder ingezet worden op het creëren van een afzetmarkt voor het product, zowel vers als verwerkt

Na afloop van het infomoment kon ook letterlijk geproefd worden van de mogelijkheden die yacon te bieden heeft. Tijdens het napraten werden enkele hapjes aangeboden waaronder een yaconsoepje, een schijfje gebakken yacon, een quinoasalade met yacon en een smoothie met yacon. De reacties waren lovend!



Print

Aantal keer bekeken (16681)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x