GO

Nieuws

Uniforme beregening voor een goede opbrengst

Uniforme beregening voor een goede opbrengst

Enkele tips om problemen zoveel mogelijk te vermijden in de glasteelt.

Auteur: PCG glasteam/woensdag 18 mei 2016/Categorieën: Gangbare_glasteelt, Water_GG, Bio_beschutte_teelt, Water_BIO, Actueel, Niet-leden

Een uniforme beregening is vanzelfsprekend van groot belang voor een goede teelt en opbrengst. De uniformiteit van de beregening kan door verschillende factoren beïnvloed worden: druk in de leidingen, ouderdom van de doppen, onderhoud van het watersysteem, ...

Een niet uniforme beregening heeft natuurlijk een nadelig effect op productie en kwaliteit van de teelt.

 

Hieronder enkele tips om problemen zoveel mogelijk te vermijden:

  • Las minstens één keer per jaar een moment in waarbij u alle doppen van de leiding verwijdert om te spoelen. Zo kan ophoping van vuil en een mogelijke verstopping vermeden worden. Een intensief werkje waar later tijdens het seizoen zeker de vruchten van geplukt worden.

  • De levensduur van een beregeningsdop is niet oneindig, deze is afhankelijk van het type dop. Vraag dit na bij uw leverancier zodat u kan inschatten wanneer de ouderdom van uw doppen de uniformiteit van de beregening kan gaan beïnvloeden.

  • Controleer indien mogelijk de druk op uw leidingen ter hoogte van de doppen. Er bestaan meettoestellen die in de plaats van een dop op de beregeningsleiding bevestigd kunnen worden om dit na te gaan. Ga er niet zomaar van uit dat een voldoende druk aan de pomp ook voldoende druk garandeert ter hoogte van de doppen. Elke dop heeft een bepaalde druk nodig om goed te kunnen werken.

    Ga regelmatig na of alle doppen nog werken. Zo kan u snel de niet-werkende doppen vervangen en erger vermijden.

  • Doppen die een beperkte afwijking vertonen ten opzichte van goed functionerende doppen, gaan meestal pas op termijn een zichtbaar effect vertonen in de teelt. Er is minder water beschikbaar voor de plant, droge plekken verschijnen en de zoutconcentratie gaat oplopen. Door een regelmatig nazicht van uw doppen en strong>beregeningsinstallatie kan dit vermeden worden.

Print

Aantal keer bekeken (16741)/Commentaren (0)

Tags: irrigatie

Links