X
GO

Actueel nieuws

Yacon teelttechniek planttijdstippen 2015

Yacon teelttechniek planttijdstippen 2015

Yacon (Smallanthus sonchifolius) teelttechniek: verschillende planttijdstippen 2015

Auteur: Tack Annelien/dinsdag 15 december 2015/Categorieën: Openluchtteelt, Andere_gewassen_OL, yacon_OL, Innovaties, yacon_INNO, Projecten, Andere, YACOMIX, Thema, teelttechniek, Voorlichting, proefverslag, projectinfo, Proefverslag, Niet-leden

In deze proef werd de invloed onderzocht van het planttijdstip van Yacon op de uiteindelijke opbrengst.

 

 

 

De hoofdvraag die onderzocht wordt in deze proef is:

  • Welk planttijdstip levert in deze proef de hoogste opbrengst?

 

Bespreking

Het yacon gewas heeft een zo lang mogelijk teeltperiode nodig om een maximale opbrengst aan eetknollen te verkrijgen. Hoe langer het teeltseizoen, hoe meer opbrengst kan gehaald worden. Toch moet hierbij ook opgelet worden, aangezien het gewas vorstgevoelig is.

Wanneer niet afgedekt wordt, kan meestal maar vanaf mei geplant worden (na de ijsheiligen) wanneer er geen risico meer bestaat op nachtvorst. Echter, wanneer afgedekt wordt en de toestand van het perceel dit toelaat, kan een stuk vroeger gestart worden. Zo werd de eerste planting in deze proef uitgevoerd op 18 april 2015. Om de temperatuur aan de grond wat te verhogen en zodanig het risico op vorst te verkleinen, werd na planten afgedekt met 2 lagen agryldoek. Bij de tweede planting op 29 mei 2015 werden enerzijds terug broedknollen geplant en anderzijds plantjes. Deze plantjes werden vanuit broedknollen in pot opgekweekt vanaf half april. Op het moment van planten waren deze plantjes ongeveer even groot als de plantjes van planttijdstip 1.

De opbrengst aan broedknollen was op de 3 tijdstippen erg gelijkaardig. De opbrengst aan eetknollen daarentegen nam sterk toe met de lengte van de teeltperiode. Bij het vroegste planttijdstip werd een opbrengst van ongeveer 49,3 ton/ha gehaald. Bij het tweede planttijdstip werd via plantgoed een opbrengst van 42,4 ton/ha gehaald. Via pootgoed was dit slechts 28,7 ton/ha. Door vroeger te planten en af te dekken kan dus een behoorlijke meeropbrengst gerealiseerd worden.

 

Besluit

De opbrengst aan broedknollen is op de 3 tijdstippen erg gelijkaardig. De opbrengst aan eetknollen daarentegen neemt sterk toe met de lengte van de teeltperiode. Bij het vroegste planttijdstip wordt een opbrengst van ongeveer 49,3 ton/ha gehaald. Bij het tweede planttijdstip wordt via plantgoed een opbrengst van 42,4 ton/ha gehaald. Via pootgoed is dit slechts 28,7 ton/ha. Door vroeger te planten en af te dekken kan dus een behoorlijke meeropbrengst gerealiseerd worden.

 

Lees het volledig rapport Yacon (Smallanthus sonchifolius) teelttechniek: verschillende planttijdstippen 2015

 

Meer info?

Annelien Tack

 

In samenwerking met

Deze proef kwam tot stand in kader van het Yacomix project gesteund door het Groente-Innovatiefonds en boterakker vzw.

publicatiejaar2015
afdelingInnovaties
Teelt of thema
  • Yacon
Print

Aantal keer bekeken (27003)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x
soap2day