X
GO

Actueel nieuws

Yacon rassen 2015

Yacon rassen 2015

Rassenproef yacon (Smallanthus sonchifolius) 2015

Auteur: Tack Annelien/dinsdag 15 december 2015/Categorieën: Innovaties, yacon_INNO, Projecten, Andere, YACOMIX, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, projectinfo, Proefverslag, Niet-leden

In de rassenproef yacon werd uitgangsmateriaal van verschillende oorsprongen met elkaar vergeleken. Op basis van de uiterlijke kenmerken en opbrengstgegevens werd een beperkte karakterisatie van de verschillende variëteiten uitgewerkt.

De hoofdvragen die in deze proef onderzocht werden zijn:

  1. Is er een verschil in opbrengst waar te nemen tussen de verschillende variëteiten
  2. Hoe verschillend zijn deze variëteiten wat betreft uiterlijke kenmerken zoals kleur, vorm en uniformiteit van de gevormde eetknollen

Validiteit van de resultaten
Van elk ras was een verschillend aantal planten aanwezig in de proef. De proef werd niet aangelegd in parallellen. Er moet daarom voorzichtig omgegaan worden met de resultaten. De opbrengstgegevens geven een indicatie van het verschil tussen de variëteiten.

Bespreking
'Blanco' behaalde een erg hoge opbrengst. Deze variëteit werd in deze proef gekenmerkt door een zeer hoog aantal eetknollen per plant en een lager gemiddeld stukgewicht. De knollen waren eerder klein met een iets minder uniform karakter.

Yaconras Blanco
    
Yaconras-Blanco
    
Yaconras Blanco


Dimi leverde in vergelijking met de andere variëteiten een eerder lage opbrengst. De eetknollen waren groot en dik en hadden een redelijk mooie, uniforme vorm. Het gemiddeld stukgewicht lag hoger dan het gemiddelde.

Meest courante, gele soort gaf een erg hoge opbrengst gekenmerkt door grote, dikke knollen met hoge stukgewichten. De knollen waren erg mooi recht en uniform. Deze variëteit gaf ook een hoge opbrengst aan broedknollen.

Yaconras Dimi
    
Yaconras Dimi

    
Yaconras Dimi

Morado haalde een matige opbrengst in deze proef. Het gemiddeld stukgewicht lag hoog, ondanks de aanwezigheid van een redelijk grote hoeveelheid kleinere eetknollen. Op vlak van uniformiteit scoort deze variëteit middelmatig.

Yaconras Morado
    
Yaconras Morado
    
Yaconras Morado

Peru I leverde de hoogste opbrengst in deze proef. Deze variëteit gaf erg grote en dikke knollen met een goede uniformiteit en haalde het hoogste gemiddelde stukgewicht. De opbrengst aan broedknollen was eerder laag.

Yaconras Peru I
    
Yaconras Peru I
    
Yaconras Peru I

Rojo gaf een goede opbrengst in deze proef. Deze variëteit werd gekenmerkt door een groot aantal eetknollen per plant. De knollen waren eerder klein en fijn en hadden een mooie vorm. Er werd een hoge opbrengst aan broedknollen gehaald.

Yaconras Rojo
    
Yaconras Rojo
    
Yaconras Rojo

Uit Cajamarca Peru haalde een erg lage opbrengst in vergelijking met de andere variëteiten. Deze variëteit gaf het laagste aantal eetknollen per plant. De eetknollen waren redelijk groot en dik en waren matig uniform. Van dit ras was de kleinste hoeveelheid plantmateriaal beschikbaar en werden dus maar enkele planten meegenomen in de proef

Yaconras Uit Cajamarca Peru
    
Yaconras Uit Cajamarca Peru
    
Yaconras Uit Cajamarca Peru

Uit Nieuw-Zeeland haalde een matige opbrengst aan eetknollen. De knollen waren matig uniform en waren iets kleiner en fijner wat resulteerde in een lager stukgewicht.

Yaconras Uit Nieuw-Zeeland
    
Yaconras Uit Nieuw-Zeeland
    
Yaconras Uit Nieuw-Zeeland

Uit Nieuw-Zeeland II 'Richard' gaf een goede opbrengst met erg mooie, grote en dikke eetknollen. Deze variëteit gaf een erg lage opbrengst aan broedknollen.

Yaconras Uit Nieuw-Zeeland II 'Richard'
    
Yaconras Uit Nieuw-Zeeland II 'Richard'
    
Yaconras Uit Nieuw-Zeeland II 'Richard'

Uit Rusland leverde een matige opbrengst aan eetknollen. De knollen waren middelmatig groot en dik en haalden behoorlijke stukgewichten.

Yaconras Uit Rusland
    
Yaconras Uit Rusland
    

Witte soort haalde in vergelijking met de andere variëteiten een eerder lage opbrengst in deze proef. De eetknollen waren erg groot en dik en haalden een hoog gemiddeld stukgewicht. Door de mooie grootte van de eetknollen (weinig kleine knollen) werd een grote hoeveelheid bruikbare opbrengst waargenomen.

Yaconras Witte soort
    
Yaconras Witte soort
    
Yaconras Witte soort

Besluit
Peru I, Blanco en Meest courante gele soort leveren de hoogste opbrengsten in deze proef.

Peru I en Meest courante gele soort vertonen ook de hoogste stukgewichten.

Ook 'Rojo' en Uit Nieuw-Zeeland II 'Richard' halen goede opbrengsten.

Uit Cajamarca Peru haalt een erg lage opbrengst.

Volledig rapport Rassenonderzoek Yacon (Smallanthus sonchifolius) 2015

Meer info?
Annelien Tack

Samenwerking
Deze proef kwam tot stand in kader van het Yacomix project gesteund door het Groente-Innovatiefonds en boterakker vzw.

publicatiejaar2015
afdelingInnovaties
Teelt of thema
  • Yacon
Print

Aantal keer bekeken (21453)/Commentaren (0)

Tags: rassen

Documenten

Links

x