X
GO

Actueel nieuws

Prei gewasbescherming papiervlekkenziekte 2015

Prei gewasbescherming papiervlekkenziekte 2015

Efficiëntie van middelen voor de bestrijding van papiervlekkenziekte in prei 2015

Auteur: Anonym/dinsdag 15 december 2015/Categorieën: Openluchtteelt, Prei_OL, Thema, gewasbescherming, ziekten, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

Deze proef werd aangelegd om de efficiëntie en de selectiviteit van diverse middelen: Folio Gold, Tanos, Signum, PM13/005, Prevint, Infinito, Dithane WG in prei (Allium porrum / ALLPO) tegen papiervlekkenziekte (Phytophthora porri / PHYTPO) na te gaan.

De proef werd aangelegd op een proefveld te Kruishoutem, België, in 4 parallellen als een gerandomiseerde blokkenproef. De plotoppervlakte was 14,4 m² en het ras was Harston (Nunhems). De proefbespuitingen gebeurden met een automatische proefveldspuit of met een professionele rug gedragen proefveldspuit. De toepassingsdruk was 5 bar en de gebruikte hoeveelheid water is 400 l/ha.

In deze proef werden 4 proefbehandelingen uitgevoerd. De eerste proefbehandeling werd uitgevoerd begin december. De volgende proefbehandelingen werden uitgevoerd met een interval van 14 tot 21 dagen. Tot begin november werd in deze proef een standaard bestrijdingsschema tegen ziekten toegepast, ook in het onbehandelde.

 

Resultaten

Grafiek: Efficiëntie van middelen tegen papiervlekkenziekte in prei 2015

Grafiek: Efficiëntie van middelen tegen papiervlekkenziekte in prei 2015


Bespreking
De druk van papiervlekkenziekte in deze proef was vrij hoog. 35 dagen na de laatste proefbehandeling werden in het onbehandelde object gemiddeld 0.37 vlekken per plant waargenomen.

In de objecten die behandeld met 1.6 l/ha Infinito 0.7 l/ha Prevint en PM13/005 werden tot 35 dagen na de laatste proefbehandeling geen of bijna geen papiervlekken waargenomen. Deze middelen hebben een uitstekende efficiëntie tegen papiervlekkenziekte.

In het object dat behandeld werd met 2 kg/ha Dithane WG werd ook een goede bestrijding van papiervlekkenziekte vastgesteld en kon er een werking van 75 % waargenomen worden 16 dagen na de behandeling. De nawerking van dit contactmiddel is wel iets minder lang, 35 dagen na de laatste behandeling was het % werking gedaald tot 60 %.

In het object dat behandeld werd met 2 l/ha Folio Gold werd een reductie van het aantal papiervlekken waargenomen t.o.v. het onbehandelde, maar deze reductie was statistisch niet significant verschillend t.o.v. het onbehandelde. In dit object werd een werking van ongeveer 40 % waargenomen.

Een behandeling met Signum of Tanos kon het aantal papiervlekken in vergelijking met het onbehandelde niet reduceren. Net zoals in de proef die vorig jaar aanlag, lijken deze middelen geen goede werking meer te hebben op papiervlekkenziekte.

Besluit
De druk van papiervlekkenziekte in deze proef was vrij hoog. 35 dagen na de laatste proefbehandeling werden in het onbehandelde object gemiddeld 0.37 vlekken per plant waargenomen.

De beste werking in deze proef wordt bekomen met 1.6 l/ha Infinito (fluopicolide + propamocarb), 0.7 l/ha Prevint (ametoctradin + dimethomorf) en het proefmiddel PM13/005. In deze objecten wordt een uitstekende werking van 100 % of bijna 100 % bekomen.

Het contactmiddel Dithane WG (mancozeb) heeft, wanneer toegepast in de winter, nog steeds een goede werking tegen papiervlekkenziekte, namelijk 60 % 35 dagen na de laatste behandeling. Een nadeel van Dithane WG is de veiligheidstermijn van 60 dagen.

Folio gold (chloorthalonil + metalaxyl-m) heeft, met een werking van ongeveer 40, net zoals vorig jaar een matige werking.

Tanos (famoxadone + cymoxanil) en Signum (pyraclostrobin + boscalid) hebben in deze proef, in tegenstelling tot enkele jaren geleden, geen werking tegen papiervlekkenziekte. Ook in de proef van vorig jaar werd er met deze middelen geen goede bestrijding van papiervlekkenziekte bekomen.

Volledig verslag Efficiëntie van middelen voor de bestrijding van papiervlekkenziekte in prei 2015

Samenwerking
Deze proef kwam tot stand met de financiële steun van de provincie Oost-Vlaanderen en de Vlaamse overheid, Departement Landbouw en Visserij.

 

publicatiejaar2015
afdelingOpen lucht
Teelt of thema
  • Prei
Print

Aantal keer bekeken (12333)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x